سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

چک الکترونیک چیست؟ آنچه باید در مورد چک اینترنتی بدانید.

 چک الکترونیک در حقیقت نمونه پیشرفته‌تر چک‌های صیادی است. چک صیادی نوع جدیدی از چک است که چند سالی است در بازار عرضه شده و هدف از ایجاد آن کاهش جعل چک و چک‌های برگشتی و امنیت بیشتر برای کار و سرمایه افراد است. همچنین از طریق این نوع چک تا حد زیادی میزان جرائم ناشی از چک‌های برگشتی کاهش پیدا می‌کند زیرا این دسته از چک امنیت بالاتری دارد و براساس میزان اعتبار افراد به آنها اجازه چک کشیدن می‌دهد.

ما پیش از این مفصل درباره چک صیادی و نحوه کار با آن و همچنین آموزش‌های لازم در زمینه کار با چک صیاد در مقاله‌هایی صحبت کرده‌ایم که لینک آنها در همین صفحه قرار داده خواهد شد.

اما چک الکترونیک چیست؟ این چک در حقیقت نسخه پیشرفته‌تر چک صیادی است که هدف از ایجاد آن مقابله با جرائمی مانند جعل امضا و یا مواردی است که افراد از ثبت کردن چک در سامانه صیاد خودداری می‌کنند تا به این طریق از دیگران کلاهبرداری کنند. ایجاد این چک می‌تواند تا حد زیادی موجب تغییر در معامله‌های چک شود.

در این مقاله قصد داریم با ویژگی‌های چک اینترنتی، ظاهر آن و مزایا و معایب این نوع از چک بیشتر آشنا شویم.

 چک صیادی چیست؟ آشنایی با ویژگیها و امکانات چک صیادی

 چک الکترونیک چیست؟

چک الکترونیک در حقیقت نوع جدیدی از چک است که بر پایه اینترنت قرار دارد و تمام مراحل صدور، تائید و دریافت آن به صورت اینترنتی و آنلاین انجام می‌گیرد. در حقیقت چک الکترونیک می‌تواند موجب حذف چک‌های برگه‌ای و دسته چک شود و احتمال داده می‌شود که این چک در کنار چک صیاد بتواند مسیر جدیدی از معاملات چک را پیش روی کاربران قرار دهد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

چک الکترونیکی

  شکل ظاهری چک الکترونیکی چگونه است؟

براساس بخشنامه بانک مرکزی، چک الکترونیکی از نظر ظاهری شبیه به چک کاغذی است. پیش‌بینی می‌شود این چک شبیه به چک صیاد باشد .این چک هنوز رسماً رونمایی نشده اما قوانین آن مشخص شده است و به زودی وارد سیستم بانکی کشور می‌گردد.

تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما

شماره تلفن‌های 09150998001 و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱

روش صدور چک اینترنتی چگونه است؟

افرادی که دسته چک صیاد دارند یا به صورت روزانه در معاملات خود از چک استفاده می‌کنند و پیش از این حداقل یکبار وارد سامانه صیاد شده‌اند و چک خود را ثبت کردند باید بدانند که روش صدور چک الکترونیک نیز مشابه چک صیادی است. با این تفاوت که در صدور چک الکترونیک، شما باید صدور چک را با امضای دیجیتال تائید کنید. 

 در مراحل صدور چکهای الکترونیک، مالک چک درخواست صادر کردن چک را با اطلاعات طرف مقابل (دریافت‌کننده) در میز کار خود در سامانه صیاد ثبت می‌کند. بعد دستگاه آن اطلاعات را به بانک منتقل می‌کند. بعد از این دریافت‌کننده چک باید با کنترل دقیقه اطلاعات و دریافت آنها، اطلاعات را تائید کند تا چک به عنوان سپرده در اختیار بانک قرار گیرد.

 شما می‌توانید با استفاده از اینترتت بانک، همراه بانک، اپلیکیشن بانک خود و نرم‌افزارهای بانکی به این سامانه دسترسی داشته باشید.

به این ترتیب نیازی به رفت و آمد به بانک ندارید و به سادگی در هر کجا که باشید می‌توانید پول خود را بگیرید یا پرداخت کنید.

بانک نیز چک را در موعد مقرر به حساب می‌گذارد.

چطور می‌توان چک الکترونیکی را نقد کرد؟

احتمالاً می‌پرسید نقد کردن چک الکترونیک چگونه است؟ در بخش قبلی درباره روش صدور و تائید چک الکترونیک با شما صحبت کردیم، اما بیایید ببینیم اگر گیرنده یا مالک نهایی چک، وجه موردنظر را نقداً می‌خواست چطور باید چک الکترونیک را نقد کنیم؟ در این حالت فرد باید درخواست نقد کردن چک را در سامانه موردنظر ثبت کند و بعد بانک صادرکننده با تائید اطلاعات درج شده در چک، حساب مربوط به گیرنده چک را به میزان مبلغ چک شارژ می‌کند و این پرداخت در زمان مشخص شده انجام می‌شود.

نقد کردن چک الکترونیک چگونه است؟

در قسمت قبل نحوه صدور و تائید چک الکترونیکی را بررسی کردیم. در ادامه جهت نقد کردن چک اینترنتی گیرنده و یا ذی‌نفع نهایی درخواست نقد کردن چک را ثبت می‌‎کند سپس بانک صادرکننده دسته چک، بعد از تائید اطلاعات مندرج در چک حسابی که مربوط به گیرنده چک است را شارژ می‌کند تا پرداخت در زمان موعد چک انجام گیرد.

مطابق بخشنامه صادر شده از بانک مرکزی، افراد می‌توانند چک اینترنتی را هم به صورت آنلاین به حساب بخوابانند و هم با مراجعه به بانک به صورت حضوری چک را نقد کنند.

چه کسانی می‌توانند از این چک استفاده کنند؟

باید بدانید که در حال حاضر امکان استفاده از چک اینترنتی برای همه افراد میسر نیست. تنها بخش خاصی از افراد جامعه می‌توانند از چک الکترونیک استفاده کنند. این بخش شامل این افراد هستند:

  1. تمام افرادی که دسته‌چک صیاد دارند.
  2. چه کسانی می‌توانند از چک استفاده کنند؟تمام افرادی که اعتبار مالی مناسبی دارند و چک برگشتی در سابقه مالی خود ندارند.
  3. متقاضیان باید در بانک موردنظر حساب فعال داشته باشند و دارای کد شهاب باشند.
  4. هم صادرکننده چک و هم گیرنده آن باید گواهی امضای دیجیتال داشته باشند. وجه چک تنها در صورت تائید امضای الکترونیک دو طرف قابل پرداخت می‌باشد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

چک الکترونیک

قانون جدید چک

باید بدانید که قوانین چک با قانون جدید چک هماهنگ است و تفاوت زیادی با آن ندارد. در ادامه این مقاله به چند مورد از قوانین چک‌های الکترونیک اشاره می‌کنیم.

  1. تمام فرایند اجرای این چک براساس قانون اصلاح قانون صدور چک می‌باشد.
  2. مانند روال عادی قوانین در زمینه چک‌های کاغذی، بانک وظیفه دارد نسبت به باطل کردن تمبر مالیاتی برای هر چک الکترونیکی ارائه شده به مشتریان خود اقدام کند.
  3. ساختار کارمزد صادر کردن چک، انتقال و دریافت وجه آن در چک‌های الکترونیکی به زودی از سوی بانک مرکزی اعلام خواهد شد.
  4. اعطای هم‌زمان دسته چک کاغذی و الکترونیک به یک حساب از طرف بانک مشکلی ندارد اما دادن دسته چک جدید زمانی امکان‌پذیر است که تمام برگه‌های دسته چک‌های قبلی بازگشته باشد و حداقل وضعیت 80 درصد مجموع چک‌های کاغذی و الکترونیک مشخص‌شده باشد.
  5. شرایط اعطای دسته‌چک الکترونیکی براساس قوانین جاری در زمینه دسته چک کاغذی می‌باشد.
  6. در فاز اول اجرای طرح، تنها صدور چک‌های الکترونیکی ریالی قابل‌اجرا است.

تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما

شماره تلفن‌های 09150998001 و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱

کاربرد چک‌های الکترونیک

حال بیایید ببینیم با این چک چه پرداخت‌هایی را می‌توانیم انجام دهیم؟اگر قصد خرید قسطی دارید و ماهانه باید چک بپردازید این نوع چک برای شما بسیار مفید است. برای پرداخت قسط وام‌هایتان یا شهریه کلاس‌های مختلف می‌توانید از چک اینترنتی استفاده کنید.

همچنین می‌توانید پرداخت‌های الکترونیک خود را نیز با این چک‌ها انجام دهید.چک اینترنتی مشکل خرید اینترنتی و پرداخت اقساط را هم حل می‌کند و موجب ایجاد اعتماد بین فروشنده و خریدار می‌شود؛ بنابراین می‌توانید به راحتی چک بدهید و کالا موردنظرتان را بخرید.

چک‌های الکترونیک

 مزایای چک اینترنتی چیست؟

اگر بخواهیم مهمترین مزایای چک‌های الکترونیک را بر بشماریم باید به این موارد اشاره کنیم:

  1. ایمن بودن
  2. عدم وجود محدودیت برای برگه‌های چک
  3. عدم امکان تغییر، خط‌خوردگی و دست بردن در اطلاعات چک
  4. صرفه‌جویی در کاغذ
  5. اطلاع‌رسانی درباره وضعیت جابه‌جایی چک
  6. حذف کردن مراحل وقت‌گیر حسابداری و جابه‌جایی و …
  7. کارمزد کمتر بانکی
  8. مدیریت ریسک و امنیت سرمایه
  9. سرعت بالاتر در مراحل صدور و پرداخت
  10. امکان آگاهی از گردش حساب و مدیریت حساب برای جلوگیری از برگشت چک
  11. امکان استفاده در تمام معاملات
  12. اطلاع‌رسانی به صادرکننده بعد از پرداخت وجه

معایب چک‌های الکترونیک

هر کار جدیدی مزایا و معایب خاص خود را دارد. چک الکترونیکی نیز مشکلات خودش را دارد. مهمترین مشکل این چک وابستگی آن به اینترنت است. درصورتی‌که فرد به هر دلیل به اینترنت دسترسی نداشته باشد، نمی‌تواند چک اینترنتی صادر کند یا آن را تائید کرده و انتقال دهد.

مشکل بعدی پایین بودن سطح سواد الکترونیکی قشر زیادی از افراد جامعه است.

مسئله سوم عدم تأمین زیرساخت و امکانات کافی است. بسیاری از مردم ما در نقاط دور افتاده به اینترنت دسترسی ندارند یا حتی توان خرید تلفن همراه ندارند. از طرفی افراد مسن که به شیوه سنتی پرداخت عادت کرده‌اند به سادگی نمی‌توانند با شیوه‌های پرداخت جدید سازگاری پیدا کنند.

ابزار استفاده

برنامه مفید اندرویدی که به شما کمک می‌کند چک‌های صیاد و الکترونیک را به سادگی ثبت کنید یا آن را دریافت کنید، کیف پول الکترونیک ساد 24 امکان دیگری است . ویژگی مهم این برنامه این است که با اینترنت ضعیف نیز به خوبی قابل‌اجرا است.

 امیدواریم که این مقاله به شما عزیزان اطلاعات مناسبی در زمینه قوانین چک و مزایا و معایب چک الکترونیکی ارائه کند. در صورت وجود هر سؤال با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.