درباره سقطجنین چه میدانید؟ سقطجنین به معنی از بین بردن جنین در رحم مادر پیش از رشد کامل است؛ به عبارت دیگر زمانی که پیش از شکل گرفتن کامل یک جنین و قبل از تولد، جنین با کاری عمدی یا انجام ندادن عمدی یک کار از بین برود سقطجنین رخ داده است.
باید بدانید که در قانون ایران سقطجنین جرم محسوب میشود و مجازات مشخصشده در آن براساس قانون میتواند دیه، حبس یا جزای نقدی برای مرتکبین این جرم باشد. در ادامه این مقاله به بررسی جرم سقطجنین و مجازاتهای مشخصشده برای آن در قانون میپردازیم.

ممنوع الخروج کردن شوهر بابت مهریه
سقطجنین عامدانه
سقطجنین عامدانه یا انداختن جنین در سالهای اخیر جرم محسوب میشود. پایان یافتن بارداری و سقطجنین ممکن است با دلایل مختلفی انجام شود.
سقطجنین عامدانه به معنای سقطجنین به صورت عمدی است که با انجام یک عمل یا عدم انجام آن رخ میدهد. همچنین عمل سقطجنین قانونی باید تحت نظر پزشک باشد یا این کار به طور غیرقانونی انجام میشود. البته سقطجنین ممکن است به صورت تصادفی یا در اثر بیماری و حادثه نیز رخ دهد.
براساس قانون سقطجنین غیرعمدی و در اثر حادثه جرم نیست؛ اما سقطجنین غیرقانونی و عمدی که موجب پایان دادن به زندگی جنین شود، بنابراین کسی که عمدا زندگی جنین را بگیرد و موجب مرگ جنین شود، مرتکب جرم سقطجنین شده است.
تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما
شماره تلفنهای ۰۹۱۵۵۰۴۶۹۰۹ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱
انواع سقطجنین
همانطور که گفتیم سقطجنین انواع مختلفی دارد. ما در اینجا درباره آنها اندکی توضیح ارائه میکنیم:
- سقطجنین قانونی: سقطجنین قانونی زمانی رخ میدهد که جنین بیماری غیرقابل درمانی داشته باشد و یا سلامت مادر در خطر باشد. در چنین شرایطی باید مجوزهای قانونی لازم به همراه نامه پزشکی قانونی دریافت شود.
- سقطجنین غیرعمدی: در برخی موارد به دلیل بیماری، شرایط فیزیکی مادر یا تصادف جنین سقط میشود که به آن سقطجنین غیرعمدی میگویند.
- سقطجنین عمدی: در صورتی که سقطجنین عامدانه و با سوء نیت و بدون مجوزهای قانونی و حکم دادگاه انجام شود، جرم تلقی میشود و مرتکبین این جرم براساس قانون مجازات خواهند شد.
همانطور که دیدید تنها سومین نوع از سقطجنین که سقط عمدی است جرم تلقی میشود و براساس قانون مجازات مجازات اسلامی برایا ین جرم مجازات در نظر گرفته شده است.

مجازات جرم سقطجنین توسط فردی به جز مادر
براساس قانون مجازات اسلامی شرایطی وجود دارد که میتواند موجب سقطجنین به صورت غیرقانونی میشود. بعضی از این موارد در قانون جرم انگاری شده اند. ما در اینجا به چند مورد اشاره میکنیم:
- رانندگی منجر به سقطجنین: اگر در صورت بیدقتی یا عدم رعایت قوانین یا عدم وجود مهارت و تجربه در راننده وسیله نقلیه سقطجنین رخ دهد، فرد مرتکب به از دوماه تا یک سال حبس به همراه پرداخت دیه در صورت مطالبه مصدوم محکوم میشود. در جنایت هایی که به مادر انجام میگیرد و موجب سقطجنین میشود دیه جنین براساس سن جنین محاسبه میشود.
- در صورتی که فردی عمدا یا با آگاهی اقدام به آسیب زدن یا آزار دادن زن باردار کند و این عمل موجب سقطجنین شود، فرد مرتکب به پرداخت دیه یا قصاص براساس مورد و همچنین از شش ماه تا یک سال و شش ماه حبس محکوم میشود.
- مجازات سقطجنین توسط فردی به جز پدر و مادر و پزشک: براساس قانون مجازات اسلامی در صورتی که فردی به جز مادر اقدام به سقطجنین کند یا موجب سقطجنین شود، مثلا ادویهی خاصی به زن باردار دهد یا به هر وسیله دیگری عمدا و با آگاهی موجب سقطجنین زن باردار شود، به مجازات سه تا شش ماه حبس محکوم میشود. مگر در صورتی که ثابت شود این کار برای حفظ حیات مادر بوده است. به هر حال در هر دو مورد براساس قانون فرد موظف به پرداخت دیه میباشد.
- سقطجنین توسط پزشک: سقطجنین بدون مجوز توسط پزشک نیز جرم تلقی میشود. در صورتی که پزشک، داروفروش، عطار یا افرادی که در طب سنتی فعال هستند اقدام به سقطجنین کنند یا وسایل سقط را فراهم کنند یا در سقطجنین همکاری کنند مجازات آنها از دو تا 5 سال حبس خواهد بود و همچنین براساس مقررات باید دیه نیز پرداخت کنند.
- سقطجنین توسط مادر: براساس قانون مجازات اسلامی، سقطجنین توسط هر فرد باید با مجوز قانونی باشد در غیر این صورت جرم است. بر این اساس هرگاه زنی به عمد یا خطا در هر مرحله از بارداری طفل خود را از بین ببرد، دیه جنین باید پرداخت شود. در صورتی که وجود جنین برای مادر خطر جانی داشته باشد نیازی به پرداخت دیه نیست اما این کار باید با مجوز پزشکی قانونی انجام شود. همچنین سقطجنین باید با اجازه پدر انجام شود.
- سقطجنین توسط پدر: سقطجنین توسط پدر با توجه به این مسئله که عمدی صورت گرفته یا غیر عمدی مشخص میشود؛ مثلا اگر بیاحتیاطی در رانندگی توسط پدر موجب سقطجنین شود، تنها به مجازات همان جرم محکوم میشود.
در صورتی که پدر آگاهانه و عمدا دارو یا ادویه خاصی که موجب سقطجنین شود به مادر بدهد، مجازات آن مانند مجازاتی است که در سقط عمدی بر مادر انجام میگیرد. همچنین با توجه به شرایط جرم ارتکاب شده احتمال حبس و دیه نیز برای پدر و مادر وجود دارد.