وکیل مجازات حدی -یکی از مهمترین مجازاتهای رایج درد کشور ما مجازاتهای حدی هستند. اما مجازات حدی به چه معناست؟ اگر با یک وکیل کیفری صحبت کنید به شما خواهد گفت که حد در لغت به معنای منع میباشد و هدف از مجازاتهای حدی در حقیقت ایجاد منع برای برخی از جرائم است. به عبارتی این قوانین صادرشدهاند تا جلوی ارتکاب افراد را به برخی از گناهان و جرائم بزرگ بگیرند. از جمله مجازاتهای حدی میتوان به اعدام، سنگسار، تبعید، شلاق، قطع عضو و صلب اشاره کرد. در ادامه این مقاله درباره هرکدام از این مجازاتها با شما گفتگو خواهیم کرد.
برخلاف قوانین مجازات عادی که توسط قانونگذار و با توجه به شرایط و عرف جامعه تعیین و اجرا میشوند، مقدار و نوع مجازات جرائم حدی در فقه اسلام تعیینشده است و مجازاتها مطابق قوانین فقه اجرا میشوند. بنابراین قاضی نمیتواند تغییری در حکم دهد یا آن را ببخشد یا آن را کم کند.

انواع مجازات حدی
وکیل مجازات حدی – زنا با محارم نسبی این جرم شرایط و انواعی دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
_محارم نسبی شامل اقوامی با نسبت خونی مانند پدر، مادر، خواهر، برادر، عمو ، خاله، دایی ، عمه و … است. مجازات این عمل برای مرد و زن اعدام است.
_زنا با همسر پدر: مجازات مرد اعدام است.
_زنای مرد غیرمسلمان با زن مسلمان: اعدام مرد
_زنای به عنف و اکراه یا همان تجاوز جنسی : حکم حدی اعدام
_لواط: رابطۀ جنسی مرد با مرد دیگر: برای فاعل و مفعول اگر از روی آگاهی و اختیار باشد اعدام
_تفخیذ: قرار دادن آلت تناسلی مرد بین ران یا نشیمنگاه مرد دیگر: در این حالت اگر فاعل غیرمسلمان باشد و مفعول مسلمان، جرم فاعل اعدام است.
_سب النبی: هرکس به پیامبر اکرم (ص) و یا هرکدام از انبیاء دشنام دهد یا نسبت زنا و لواط دهد ساب النبی است و حکم او اعدام میباشد.
_سرقت حدی: مجازات سرقت حدی از قطع انگشت در دفعه اول شروع میشود و در بار چهارم حکم آن اعدام است.
_محاربه: یعنی اسلحه کشیدن به قصد مال و جان و ناموس مردم یا ترساندن آنها به قسمی که موجب ایجاد ناامنی در جامعه شود میتواند به اعدام، تبعید، صلب یا قطع عضو بسته به تشخیص قاضی محکوم شود.
_مفسد فیالارض: افرادی که موجب اخلال گسترده در سیستم اقتصادی کشور میشوند، مراکز فساد برپا میکنند یا اقدام به تخریب و آتش کشیدن شهر میکنند و جرائمی مانند آن به اعدام محکوم میشوند.
_بغی: گرونی که در برابر نظام جمهوری اسلامی قیام مسلحانه داشته باشند باغی حساب میشوند و چنانچه از سلاح استفاده کنند محکومبه اعدام میگردند.
جرائم رجمی
مجازات سنگسار : امروزه جرم سنگسار به ندرت اجرا میشود. اما مجازات فردی است که با وجود داشتن همسر دائمی در کنار خود که هر زمان بخواهد میتواند با او نزدیکی کند، خیانت کرده و با فرد دیگری به حرام رابطۀ جنسی برقرار کند.
چنانچه یک زن متأهل با یک مرد رابطۀ جنسی برقرار کند زنای محصنه نامیده میشود و اگر مرد متأهل با زن دیگری به جز همسر خود رابطه جنسی برقرار کند زنای محصن رخ داده است و مجازات آن سنگسار است.
جرائمی که برای مجازات آنها شلاق تعیینشده است
_ در زنای با محارم نسبی اگر زن بالغ باشد و مرد نابالغ باشد : مجازات حدی برای زن 100 ضربه شلاق است.
_ مجازات مساحقه (همجنسگرایی زنان) 100 ضربه شلاق است.
_ چنانچه مرد متأهل قبل از ارتباط جنسی با همسر خود با زن دیگری نزدیکی کند، مجازات او 100 ضربه شلاق است.
_ مجازات قذف :کسی که به دیگران نسبت زنا یا لواط میدهد به 80 ضربه شلاق حدی محکوم میشود.
_مجازات مصرف مشروبات الکلی 80 ضربه شلاق است.
_ مجازات فاعل در جرم تفخیذ 100 ضربه شلاق حدی است.
_ مجازات زنای توافقی، یعنی اگر دختر و پسری مجرد با رضایت به یکدیگر نزدیکی کنند هرکدام به 100 ضربه شلاق محکوم میشوند.
_مجازات قوادی : کسی که افراد را به یکدیگر معرفی میکند تا با هم زنا یا لواط کنند با 75 ضربه شلاق مجازات میشود.
جرائمی که مجازات آن قطع دست است
_قطع دست راست و پای چپ: در جرم محاربه اختیار قطع عضو با قاضی پرونده است.
_در سرقت حدی : در این نوع سرقت در مرحله اول 4 انگشت دست راست سارق قطع میشود. در صورت تکرار جرم سرقت حدی، پای چپ فرد از پایین برآمدگی طوری قطع میشود که نیم قدم و مقداری از محل مسح بماند.
مجازات صلب یا به صلیب کشیدن: این دسته مجازات عملاً در کشور ما انجام نمیشود. اما در فقه بیان شده است بنابراین در قانون نیز ذکر شده است. این مجازات برای محاربه در نظر گرفتهشده است.
تأثیر توبه در جرائم حدی
مطابق قانون جدید، در جرائمی که موجب صادر شدن حکم حد میشوند به جز جرم قذف و محاربه، اگر مرتکب به جرم قبل از اثبات جرم خود توبه کرده و پشیمانی او برای قاضی اثبات شود، مجازات حد از او ساقط میشود. همچنین اگر مرتکب جرم حدی اقرار کند و جرم او با اقرار اثبات شود و سپس بیان کند که توبه کرده است و از دادگاه و رئیس قوه درخواست بخشش کند.
اضافه کردن توبه به کلیات قانون مجازات یکی از عوامل کاهش مجازاتها است و شامل مجازاتهای حدی میگردد.بنابراین در تمام جرائمی که موجب اجرای حد میشود، به جز قذف و محاربه، چنانچه متهم قبل از اثبات جرم توبه کند، حد از او ساقط میشود.
آیا مرور زمان در جرائم حدی مؤثر است؟
مطابق قانون مجازات اسلامی، مرور زمان فقط شامل مجازاتهای تعزیری میگردد و هیچ اثری در مجازات حد ندارد. بنابراین اگر مجازات فردی که جرمی غیر حدی انجام داده برای چند سال به تعویق بیفتد و فرد این مدت را در زندان باشد، مجازات اولیه برای او قابلاجرا نیست. اما جرائم حدی تخفیف ناپذیرند و با گذر زمان هم به میزان معین در شرع اجرا خواهند شد.