انگشتنگاری چیست؟ نقش انگشتنگاری در جرم سرقت و جرائم کیفری چیست؟ تا همین صدسال پیش از شواهد و استدلال برای پیگیری جرائم استفاده میشد؛ اما با رشد فناوری، انگشتنگاری به عنوان یکی از راههای اصلی شناسایی مجرمین و مرتکبین جنایت شناخته میشود.در وقوع جنایات یکی از روشهای شناسایی مجرم انگشتنگاری است.در این حالت نتیجه انگشتنگاری با بانک اطلاعات پلیس تطبیق داده میشود و هویت مجرم کشف میشود.
البته باید بدانید کشف جرم با استفاده از اثرانگشت با توجه به شرایط و قوانین خاصی انجام میشود. در این مقاله قصد داریم درباره انگشتنگاری در جرم سرقت صحبت کنیم . در جرم سرقت انگشتنگاری مانند درخواست شاکی یا ارجاع رسمی مقام قضایی انجام میشود.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

انگشتنگاری چیست؟
انگشتنگاری به معنای تشخیص هویت افراد با استفاده از اثر خطوط سرانگشتان آنها است.در این روش با تصویربرداری از خطوط سرانگشت منحصر به فرد افراد، هویت متهم شناسایی میشود. باید بدانید که اثرانگشت هر فرد مختص خود اوست و حتی در دوقلوهای همسان نیز اثرانگشت افراد متفاوت است.
دقت این روش در شناسایی مجرمین صد در صد است و در حال حاضر یکی از رایجترین راههای تشخیص هویت مجرمین است. در پایگاه داده اداره پلیس اثرانگشت اشخاص ذخیرهشده و نگهداری میشود ، بنابراین زمانی که جرمی رخ میدهد، تیم تشخیص جرائم اداره پلیس اقدام به جمعآوری شواهد و مدارک میکند. یکی از این شواهد اثرانگشت است که جمعآوری میشود و با پایگاه داده پلیس تطابق داده میشود و در بیشتر مواقع در صورت وجود سابقه، مجرم به سادگی قابلشناسایی خواهد بود.
انگشتنگاری و کارت ملی هوشمند
اما پایگاه داده انگشتنگاری اداره پلیس چطور تکمیل شده است؟ در سالهای اخیر نسخه قدیمی کارت ملی از رده خارج شده و کارت ملی هوشمند برای افراد صادر شده است. در زمان تکمیل اطلاعات برای کارت ملی از تمام افراد متقاضی انگشتنگاری میشود و این اثرانگشت در بانک اطلاعات دولت و پلیس ثبت میشود و به راحتی هویت هر فردی را تعیین میکند.
باید یادآوری کنیم که اثرانگشت هر فرد منحصر به خود او است و ثابت شده که هیچ کدام از انگشتهای یک فرد اثرانگشت یکسانی ندارند؛ بنابراین تمام حقوقدانان و سیستمهای حقوقی و کیفری اثرانگشت را یک دلیل اثبات و شناسایی مجرم میدانند که نقش زیادی در رفع ابهامات پروندههای مختلف کیفری دارد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

انگشتنگاری به چه نحو انجام میشود؟
نحوه انجام انگشتنگاری را تقریباً همه ما میدانیم. به این ترتیب که آثار لمس افراد در اشیای اطراف برجا میماند و این اثرات در طول زمان به سادگی پاک نمیشوند؛ بنابراین پلیس میتواند از طریق استفاده از پودرهای ویژه این اثرات را قابل روئیت کرده از آنها تصویربرداری کند.
اثرانگشتی که ثبت میشود باید ویژگیهای خاصی داشته باشد؛ مثلاً فاقد کشیدگی باشد یا پاکشدگی نداشته باشد تا پلیس بتواند آن را با نمونههای ثبت شده در پایگاه داده تطبیق دهد. این کار با استفاده از لوازم خاص انگشتنگاری انجام میشود. درصورتیکه نمونههای مناسب برای انگشتنگاری پیدا شود ، پلیس آن را با چسب مخصوص برداشته و به بانک اطلاعات منتقل مینماید.
باید بدانید که انگشتنگاری میتواند در جرائم مختلف به کشف جرم منجر شود ولی باید بدانید این کار به سادگی انجام نمیشود. در جرم سرقت نیز برای انگشتنگاری لازم است که شاکی درخواست قانونی ارائه کند.
دفاع در برابر اتهام سرقت چه شرایطی دارد؟
درخواست شاکی برای انگشتنگاری در جرم سرقت
انگشتنگاری چطور انجام میشود؟ انگشتنگاری در سرقت فقط زمانی انجام میشود که شاکی درخواست اجرای آن را بنماید.باید بدانید که برای درخواست انگشتنگاری باید شاکی درخواست خود را در دفاتر خدمات قضایی ثبت کند و دراین زمینه نیازی به مراجعه به مقام قضایی ندارد.
درصورتیکه شاکی وکیلی داشته باشد میتواند از وکیل خود بخواهد که درخواست انگشتنگاری را ثبت کند.البته بدانید با اینکه درخواست شاکی برای انجام دادن انگشتنگاری لازم است اما کافی نیست . برای انجام این کار لازم است از کمک یک وکیل متخصص استفاده کنید.

شرایط درخواست شاکی
برای درخواست انگشتنگاری، لازم است که شاکی پرونده یا وکیل او درخواست خود را به مقام قضایی تحویل دهند؛ اما این درخواست تنها در صورتی پذیرفته میشود که قابل اجرا باشد و موضوعیت داشته باشد؛ مثلاً لازم است که محل وقوع سرقت دست نخورده باشد و محل سرقت هیچ تغییری نکرده باشد یا اینکه این محل از دسترس دیگران دور باشد.
به عبارتی اگرچه اثرانگشت افراد بر روی سطوح و اشیاء میماند اما اگر چند اثرانگشت روی یک سطح روی هم قرار بگیرد، یا اینکه مثلاً فردی آن سطح را تمیز کرده باشد، دیگر نمیتوان انگشتنگاری را انجام داد و بنابراین محلی که انگشتنگاری انجام میشود باید دست نخورده باشد و هیچ اختلالی در آن رخ نداده باشد.
همچنین باید بدانید اثرانگشتی ارزش قضایی دارد که توسط مامورین دادگستری و با دستور قاضی انجام شده باشد در غیر این صورت قابل استناد نخواهد بود بنابراین افراد نمیتوانند خودشان برای این کار اقدام کنند.
هزینه های انگشتنگاری در جرم سرقت
باید بدانید انگشتنگاری توسط مقام قانونی مستلزم پرداخت هزینه نیست .هزینه های این کار در صورت کشف جرم در طول تحقیقات دادگاه تعیین شده و مسئول پرداخت آن ممکن است شاکی یا متهم پرونده باشد.
نتیجه انگشتنگاری در جرم سرقت
باید بدانید انجام شدن انگشتنگاری ممکن است نتایج مختلفی داشته باشد ؛ زیرا ممکن است روی یک سطح اثرانگشت های متعددی وجود داشته باشد.اما آثار به دست آمده در پرونده ثبت میشوند و میتواند در آینده به عنوان مدرک استفاده شوند.
مجازات سرقت از منزل افراد چیست؟
چند وضعیت قانونی در مواجهه با اثرانگشت
بعد از برداشتن اثرانگشت، چند وضعیت ایجاد میشود :
1- انطباق اطلاعات با بانک داده های انگشتنگاری: بانکهای اطلاعات داده در واقع یک مجموعه از اطلاعات است که به خاطر داشتن شباهت کنار هم جمع میشوند مثلاً بانک اثرانگشت محل ذخیره کردن و نگهداری اثرانگشت افراد مختلف با بیان هویت هرکدام از آنهاست. به عنوان مثال اثرانگشت تمام ایرانیان برای کارت ملی هوشمند جمعآوری شده است ؛ اما باید بدانید که دسترسی به این آثار بدون اجازه مقام قضایی ممکن نیست.
2- انطباق با اثرانگشت مجرمین و متهمین: درصورتیکه یک پرونده جنایی یا کیفری رخ دهد و چند متهم برای این پرونده وجود داشته باشد، چنانچه مدارکی در زمینه ارتکاب جرم توسط آنها کافی نباشد، میتوان برای به دست آوردن مدارک بیشتر از اثرانگشت و انگشتنگاری استفاده کرد.
3- ارزش اثباتی انگشتنگاری: اما کشف اثرانگشت و انتساب آن به یک فرد چه اثری دارد؟ در نظام حقوقی ایران دلایل اثبات جرم سرقت شامل اقرار متهم، شهادت شاهدین ، بیان سوگند و علم قاضی است. اثرانگشت یکی از دلایلی است که به ایجاد علم قاضی کمک میکند .
در حقیقت بعید به نظر میرسد که یک سارق خودش به جرم خود اقرار کند یا اینکه چند نفر وقوع سرقت را با چشم خود دیده باشند؛ اما علم قاضی از طریق ملاحظه شواهد و مدارک مستدل رخ میدهد و یکی از این مدارک مستدل نتیجه انگشتنگاری است. البته باید بدانید صرف همخوانی داشتن اثرانگشت متهم موجب مجرم بودن او نمیشود و این مسئله باید در کنار مدارک و مستندات دیگر باشد و به تنهایی کافی نخواهد بود.
نقش مرور زمان در جرم سرقت چیست؟
ارتباط با وکیل کیفری (وکیل سرقت)
درصورتیکه شما نیز درگیر پرونده سرقت شدهاید، لازم است با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید. همکاران ما آماده هستند تا شما را در زمینه پرونده حقوقی و کیفری سرقت پشتیبانی کنند.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011