شرایط صحت ازدواج چیست؟ اگر با یک وکیل خانواده در مشهد مشورت کنید به شما خواهد گفت که شرایط صحت ازدواج یک مجموعه از قوانین است که براساس آن ازدواج میان دو طرف مورد تائید قرار میگیرد. چنانچه مشخص شود که شرایط درستی ازدواج وجود ندارد، عقد باطل میشود. در این مقاله قصد داریم درباره شرایط صحت ازدواج با شما صحبت کنیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
- ایجاب: یکی از شرایط صحت ازدواج ایجاب و پذیرش و قبول در ازدواج است؛ یعنی مرد و زن باید خودشان عقد نکاح را بپذیرند و یا این مسئله از سوی افرادی که قانونا این اختیار را دارند انجام شود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

ماده 1062 قانون مدنی بیان میکند که در ازدواج، ایجاب و قبول عقد باید با الفاظی انجام شود که هدف از بیان آن قصد ازدواج میان طرفین باشد؛ بنابراین خواندن صیغه نکاح به زبان فارسی تا زمانی که قصد از بیان آن، عقد و ازدواج باشد هیچ ایرادی ندارد؛ اما بهتر است از صیغه مخصوص عقد برای این کار استفاده شود.
- قصد طرفین و رضایت آنها: یکی از مسائل مهم درباره درستی ازدواج، قصد طرفین و رضایت آنها است. به این معنا که زن و مرد باید در زمان عقد با قصد ازدواج کلمات را بیان کنند؛ یعنی نباید در حالت مستی، بیهوشی، گیجی یا اجبار باشد؛ زیرا اگر افراد قصد ازدواج نداشته باشند، عقد باطل است. از طرفین زن و مرد باید رضایتشان از ازدواج را اعلام کنند؛ بنابراین عقدی که از سر اجبار یا تحت تأثیر فشار انجام شود، درست نخواهد بود.
- اهلیت طرفین: یکی از شرایط صحت نکاح اهلیت داشتن طرفین است. اهلیت به معنای عاقل و بالغ بودن افراد است؛ بنابراین فرد مجنون و دیوانه یا فردی که رشید نیست و به سن بلوغ نرسیده نمیتواند ازدواج کند. براساس ماده 1041 قانون مدنی، اگر دختر و پسر زیر سن بلوغ باشند، ازدواج آنها با رضایت پدر یا ولی فرد ممکن است اما این مسئله نیاز به تشخیص و تائید دادگاه دارد.
عقد ازدواج یک قرارداد غیرمالی است و در قانون در زمینه افراد زیر سن رشد یا افرادی که سفیه هستند محدودیتی قرار نداده است ؛ اما درباره این افراد تعیین مهریه مهریه که یک مسئله مالی است نیاز به اجازه ولی یا قیم فرد دارد و یکی از شرایط صحت ازدواج در این حالت تائید ولی یا قیم فرد است.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

همچنین ازدواج افراد دیوانه و مجنون چون قادر به قصد و اراده نیستند، درست نیست. مگر در شرایط خاص مثلاً فرد پیش از سن بلوغ باشد و عقد از سوی او و به نیابت از او انجام شود یا اگر فرد بعداً دچار جنون شود، در این حالت قیم فرد میتواند از دادستان برای عقد او اجازه بگیرد.
- موضوع و جهت عقد نکاح: در زمان عقد ازدواج، باید طرفین این ازدواج مشخص باشند. در حقیقت یکی از شرایط درستی عقد این است که دو طرف آن کاملاً مشخص باشند و شکی در هویت آنها نباشد . در صورت عدم رعایت این شرط، عقد به سادگی میتواند باطل شود؛ بنابراین زن و مرد باید با قصد ازدواج و با فرد مشخص ازدواج کنند و این هدف باید مشروع باشد. چنانچه هدف دو طرف از ازدواج مسئلهای نامشروع باشد، عقد باطل میگردد.
- اختلاف دو جنس: یکی از شرایط درستی ازدواج، اختلاف میان دو جنس است. به عبارتی در احکام اسلام و قوانین ایران، ازدواج دو همجنس به رسمیت شناخته نمیشود و براساس ماده 975 چنین عقدی باطل است.
- معلق نبودن عقد: یکی دیگر از شرایط صحت ازدواج عدم تعلیق است؛ به عبارت دیگر تعلیق در عقد، موجب باطل شدن نکاح میشود.
- معلق نبودن مهریه: در عقد دائم تعلیق در مهریه درست است اما درصورتیکه عقد میان طرفین عقد موقت باشد، تعلیق در مهریه جایز نیست و باعث باطل شدن عقد میشود. به عبارتی مرد موظف به پرداخت آنی مهریه در عقد موقت میباشد.
جمعبندی شرایط صحت ازدواج
مسائل حول محور شرایط صحت ازدواج و مسائل اطراف آن گستردگی بسیاری دارد و متنوع است. این مسائل چندین قانون و صدها تبصره را در شرایط خاص را در برمیگیرد. درصورتیکه در زمینه مسائل مرتبط با ازدواج دائم، ازدواج موقت، طلاق، مهریه، نفقه، حضانت، ارث و مسائل مرتبط با آن دچار مشکلی شدهاید، به حمایت و مشورت با یک وکیل خانواده یا وکیل طلاق نیاز خواهید داشت.
شما میتوانید از مشورت همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک استفاده کنید. ما در تمام ساعات شبانه روز به صورت تلفنی، تلگرامی و آنلاین پاسخگوی سؤالات شما عزیزان خواهیم بود. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011