آیا پس گرفتن طلا از زن امکانپذیر است؟ یکی از مهمترین مسائلی که در زمان دعاوی طلاق بین طرفین مطرح میشود، بحث پس گرفتن طلا از زن است، برخی معتقدند طلا در زمان طلاق به زن تعلق دارد و هدیهای از سوی مرد است، اما برخی میگویند این طلا به مرد تعلق دارد و امکان پس گرفتن طلا از زن وجود دارد.
در حقیقت براساس سنت ایران، در مناسبتهای مختلف در طول نامزدی تا عروسی و حتی در طول زندگی مشترک به خانم طلا هدیه داده میشود، حالا با به هم خوردن ازدواج یا طلاق میان طرفین آیا پس گرفتن طلا از زن امکانپذیر است؟
در این مقاله قصد داریم به بحث پس گرفتن طلا از زن بپردازیم و ببینیم که درخواست استرداد طلا از سوی زوج چه شرایطی دارد و هبه طلا به زن و امکان برگشت هبه طلا چه شرایطی دارد؟
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
هبه طلا به زوجه
طلا و جواهراتی است که شوهر به مناسبتهای مختلف به همسرش میدهد مشمول عقد هبه قرار میگیرد و هدیه محسوب میشود.
ماده 795 قانون مدنی هبه را اینطور تعریف میکند:
هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را به طور رایگان به شخص دیگری میبخشد.
بنابراین زمانی که مالی به عنوان هدیه به کسی داده میشود، آن فرد مالک آن کالا است و میتواند به هر طریقی که بخواهد در آن دخل و تصرف انجام دهد؛ مثلاً زن اختیار کامل دارد که طلایی که به او هدیه میشود را بفروشد یا استفاده کند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

رجوع از هبه طلا
طبق قانون مدنی، عقد هبه، عقدی جایز است، یعنی فرد هر زمان که اراده کند میتواند آن را به هم بزند و مالی را که هدیه داده پس بگیرد. به این عمل اصطلاحاً رجوع از حبه گفته میشود؛ اما در برخی از موارد مرد نمیتواند از هبه طلا رجوع کند و طلاهایی که به همسرش داده است را پس بگیرد.
ماده 803 قانون مدنی در این مورد بیان میدارد:
بعد از نقض نیز واهب میتواند با بقای عین موهوبه از هبه رجوع کند مگر در موارد ذیل:
- درصورتیکه متهب پدر یا مادر یا اولاد واهب باشد.
- درصورتیکه هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.
- درصورتیکه عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیرواقع شود خواه قهرا مثلاینکه متهب به واسطه فلس محجور شود خواه اختیارا مثلاینکه عین موهوبه به رهن داده شود.
- درصورتیکه در عین موهوبه تغییری حاصل شود.
براساس این مادهقانونی در 4 حالت، هدیه دهنه نمیتواند هبه را پس بگیرد:
- اگر مال هدیه داده شده از بین رفته باشد.
- چنانچه مالی که هدیه داده شده از مالکیت گیرنده خارج شده باشد و به دیگری تعلق پیدا کند (مثلاً آن را فروخته باشد.)
- درصورتیکه هبه از نوع هبه معوض بوده باشد و عوض هبه دریافت شده باشد، دیگر نمیتوان از عقد هبه رجوع کرد و مال هدیه شده را پس گرفت.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

پس گرفتن طلا از زن از سوی مرد
طلایی که مرد به همسر خود میدهد، نوعی از هبه است. رجوع از هبه طلا یا استرداد طلا از سوی مرد، بر اساس قانون نیاز به شرایط خاصی دارد که درباره آنها صحبت کردهایم.
در زمینه اینکه آیا پس گرفتن طلا از زن امکانپذیر است در دادگاههای مختلف، بر اساس شرایط آرای متفاوتی صادر میشود؛ اما بر طبق دادگاهها، دعوای استرداد طلا از سوی مرد معمولاً به نتیجه نمیرسد زیرا هبه طلا و جواهر به زن، از دید قاضی هبه معوض است؛ یعنی اینکه این هدایا برای راضی کردن زن به ازدواج به او داده شده است، بنابراین چون در عوض این هبه، عقد نکاح میان طرفین رخ داده است، یعنی مرد در قبال هبه خود، پاسخ ازدواج دریافت کرده است، مرد دیگر نمیتواند از هبه رجوع کند و طلاها را برگرداند.
درصورتیکه در زمینه مسائل حقوقی و کیفری نیاز به مشورت حقوقی و قانونی دارید، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011