آیا افشای اسرار بیمار توسط پزشک جرم است؟ اطلاعاتی که پزشکان از بیماران خود به دست میآورند از اسرار محسوب میشود و پزشک موظف است که از اسرار بیمار خود حفاظت کند. بر این اساس افشای اسرار بیمار توسط پزشک نیز جرم حساب میشود البته باید بدانید که در این زمینه استثناهایی هم وجود دارد.
وکیل شکایت از قصور پزشکی در مشهد
در این مقاله قصد داریم در زمینه مجازات افشای اسرار بیمار توسط پزشک و استثنائات قانونی در این زمینه با شما صحبت کنیم.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

چه زمانی افشای اسرار بیمار توسط پزشک جرم نیست؟
اگرچه براساس قانون افشای اسرار بیمار جرم است اما مواردی نیز در این زمینه استثنا حساب میشود. بعضی از این موارد استثنا از این قرارند:
- در صورت الزام قانونی و رضایت داشتن خود بیمار: در برخی موارد، الزام قانونی موجب میشود که پزشک چارهای جز افشای اسرار بیمار نداشته باشد. در این حالت افشای اسرار مریض جرم نیست زیرا کار پزشک خلاف قانون نیست. همچنین درصورتیکه بیمار از افشای اطلاعات آگاه باشد و رضایت داشته باشد، این عمل جرم حساب نمیشود.
- افشای اسرار کودکان و نوجوانان: در این حالت با اجازه سرپرست یا والدین کودک، پزشک میتواند به اطلاعات پزشکی بیمار دسترسی داشته باشد.
- منافع عمومی: در بعضی از مواقع افشای اسرار بیمار توسط پزشک به خاطر سلامتی افراد جامعه رخ میدهد؛ یعنی پزشک موظف است از بیمار رضایت بگیرد مگر اینکه به خاطر شرایط بیماری، امکان گرفتن اجازه وجود نداشته باشد. در این حالت اولویت با حفظ منافع عمومی است و پزشک میتواند اطلاعات بیمار خود را فاش نماید.
- پیشگیری از وقوع جرم و جلوگیری از سوءاستفاده: پزشک وظیفه ندارد که جرم و جنایت را داوطلبانه گزارش بدهد اما درصورتیکه بداند که بیمارش قربانی جرم فیزیکی یا جسمی یا روحی شده است، میتواند به مسئولین گزارش دهد؛ مثلاً پزشک کودکان روی بدن کودک آثار سوختگی سیگار پیدا میکند یا روی بدن بیمار خانمی که سقطجنین داشته آثار ضربوجرح و کبودی دیده میشود که میتواند علت سقط باشد. در این حالت پزشک موظف به رعایت حفظ اسرار نیست و موظف است که به مسئولین گزارش دهد.
- افشای اطلاعات برای حسابرسی پزشکی: حسابهای پزشکی به معنای پیگیری کردن مراحل درمان و اقداماتی است که برای بیمار انجام شده یا مواردی که لازم است برای بیمار انجام گردد.
در مورد افشای اطلاعات برای حسابرسی درصورتیکه این کار به نفع بیمار باشد پزشک میتواند اطلاعات بیمار را به تیم مربوط گزارش بدهد.
برای افشا کردن اطلاعات به موسسههای دیگر مانند اداره بیمه رضایت بیمار لازم است.
- در صورت وجود بیماری واگیردار: اگرچه افشای اسرار بیمار توسط پزشک جرم است اما اگر فرد بیمار مبتلا به بیماریهای واگیردار مانند تیفوس، وبا، آبله و … باشد، پزشک وظیفه دارد که اطلاعات را به دیگران افشا کند تا از گسترش بیماری جلوگیری شود.
چه زمانی به کمک وکیل شکایت از قصور پزشکی نیاز داریم؟
مجازات افشای اسرار بیمار
حال بیایید ببینیم مجازات افشای اسرار بیمار در قانون چیست؟ افشای اسرار بیمار ممکن است که برای فرد مسئولیت کیفری، مدنی و انتظامی ایجاد کند. قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات برای افشای اسرار بیمار از سوی پزشکان و جراحان، مسئولیت کیفری قائل میشود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

براساس قانون مجازات اسلامی
فرد یا افراد افشا کننده به 3 ماه و یک روز تا یک سال حبس یا به جزای نقدی یک میلیون و 500 هزار ریال تا 600 میلیون ریال محکوم میشوند.
دریافت خسارت از صدمات ناشی از کار
وکیل قصور پزشکی
در زمینه کلیه مسائل قانونی مرتبط با پزشکان، مانند اشتباهات پزشکی یا شکایتهایی که علیه پزشکان مطرح میشود، شما به پشتیبانی قانونی یک وکیل نیاز دارید. توصیه میکنیم در این زمان با وکیل شکایت از قصور پزشکی در مشهد از سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. همکاران ما آماده هستند تا در هر ساعت از شبانه روز از طریق مشاوره حقوقی تلفنی، حضوری یا حتی تلگرامی و آنلاین با شما گفتگو کنند و پشتیبانی قانونی شما را بر عهده بگیرند.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011