سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

جرم شرب خمر و مجازات نوشیدن شراب

وکیل شرب خمر در مشهد-جرم شرب خمر چیست و اصولا شرب خمر به چه معناست. شرب به معنای نوشیدن است و خمر به هر مایع مستی آور گفته می‌شود. به عبارتی شرب خمر به معنای نوشیدن مایعی مستی آور است. این کار در میان جرائم حدی قرار دارد. در این جرم میزان خلوص الکل یا ناخالص بودن آن اهمیتی ندارد و صرف نوشیدن شراب شامل مجازات حد می‌شود؛ بنابراین چه فرد نوشنده مست باشد چه نباشد مشمول حد می‌شود. در این مقاله مجازات‌های مشخص‌شده برای این جرم را بیان می‌کنیم.

مسکر چیست؟

مسکر به هر چیزی گفته می‌شود که مستی آور باشد. چنانچه فرد در اثر خوردن ماده‌ای مسکر توان تصمیم‌گیری عقلی را از دست بدهد، یعنی موقتاً تفکر او ضعیف شود میگویند دچار حالت سکر شده است. مسکر می‌تواند جامع یا مایع باشد و در حقیقت هر چیزی که از طریق نوشیدن یا تزریق کردن یا تدخین استفاده گردد و موجب سکر شود را مسکر میگویند.

بیشتر بدانیم:
مجازات حدی جرم تحفیذ چیست؟

 اثبات جرم شرب خمر

مجازات نوشیدن شراب

برای اثبات شرب خمر توسط یک نفر از سه روش استفاده می‌شود. اول علم قابل‌اثبات قاضی، شهادت افراد به شرب خمر یا اعتراف و اقرار فرد نزد قاضی. در ادامه به توضیح این مسئله خواهیم پرداخت.

اقرار چیست؟

اقرار در این مقوله به معنای اعتراف توسط متهم است. در حقیقت فردی که الکل نوشیده یک فرد بالغ و دارای اختیار است که از حکم نوشیدن شراب با خبر بوده است و با علم به این حکم اقدام به شرب خمر کرده است. اگر فرد از وجود الکل در نوشیدنی مطلع نباشد حد بر او جاری نمی‌شود. به عنوان مثال اگر فرد دیگری ماده مسکر را به نوشیدنی فرد اضافه کند و فرد بی‌اطلاع باشد شامل مجازات نمی‌شود.

در بند «ب» ماده 172 قانون مجازات اسلامی آمده است که اقرار متهم در دادگاه و نزد قاضی حتماً دو بار باید انجام شود تا جرم او اثبات شود؛ و اگر اقرار در حضور قاضی و در دادگاه نباشد اعتباری ندارد.

شهادت

یکی از راه‌های اثبات جرم شرب خمر شهادت است؛ یعنی فرد دیگری شهادت دهد که مجرم، جرم شرب خمر را انجام داده است. شاهدی که شهادت می‌دهد باید شرایطی را داشته باشد تا شهادت او معتبر حساب شود.

شرایط شاهد:

  1. مطابق بند 199 قانون مجازات اسلامی در جرم شرب خمر نیاز به شهادت دو شاهد مرد عاقل و بالغ است که با ایمان باشند و قصد رفع ضرر از او نداشته باشد.
  2. شاهد نباید به تکدی گری و ولگردی اشتغال داشته باشد
  3. شاهد نباید با فرد دشمنی یا خصومتی داشته باشد.
  4. طبق ماده 183 قانون مجازات اسلامی، شهادت باید با یقین و قاطعیت باشد و شهادتی که بر اساس حدس و گمان باشد اعتباری ندارد.
  5. ماده 185 قانون مجازات اسلامی می‌گوید چنانچه شهادت دو شاهد با هم منطبق نباشد، آن شهادت اعتباری ندارد.
وکیل شرب خمر در مشهد
برای مشورت حضوری یا تلفنی با همکاران ما کلیک کنید.

برای مطالعۀ بیشتر:
مجازات حدی جرم زنا چیست؟

علم قاضی

یکی از موارد اثبات شرب خمر تجربه و علم قاضی است. اگر قاضی بتواند با استفاده از شواهد و مدارکی مانند تصاویر دوربین یا صدای ضبط شده به ارتکاب جرم شراب‌خواری و عمدی بودن آن مطمئن شود می‌تواند حکم خود را بدون نیاز به شاهد صادر نماید.

 مجازات شرب خمر

اگر یک فرد بالغ و عاقل به اختیار خود شراب بنوشد، مجازات حد بر او جاری می‌شود؛ که 80 ضربه شلاق است؛ اما اگر فرد هرکدام از این شرایط را نداشته باشد یا به اختیار خود شراب ننوشیده باشد شامل این مجازات نمی‌شود. ولی چنان چه نوشیدن شراب اختیاری باشد، حتی اگر فرد دچار حالت سکر هم نشده باشد اما مجازات الکل برای او برقرار است.

مجازات شرب خمر درملأعام

در ماده 701 قانون مجازات اسلامی به صراحت بیان شده است که چنانچه فردی به صورت علنی در مکان‌های عمومی مرتکب شرب خمر شود یا با رفتار خود به نوعی این کار را تبلیغ کند علاوه بر اینکه 80 ضربه شلاق به عنوان حد بر او جاری می‌شود به مجازات زندان از دو تا شش ماه محکوم می‌شود.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

مجازات ایجاد مکان برای نوشیدن شراب

یکی دیگر از موارد موجود در ماده 704 تعزیرات، هرکس که اقدام به راه‌اندازی مکانی برای شرب خمر کند و یا دیگران را برای این کار دعوت کند از سه ماه تا دو سال حبس به همراه 74 ضربه شلاق محکوم می‌شود یا معادل از شش میلیون تا بیست میلیون تومان جزای نقدی برای او در نظر گرفته می‌شود؛ اما چنانچه فردی به هر دو جرم شراب‌خواری و ایجاد مکان برای خوردن شراب محکوم شود به اشد مجازات تعیین‌شده در قانون محکوم می‌شود.

مجازات اعدام برای شرب خمر

همان‌طور که گفته شد نوشیدن شراب یک جرم حدی است و مجازات آن توسط شرع تعیین‌شده است؛ بنابراین قاضی هیچ دخالتی در انجام آن ندارد. مجازات این عمل 80 ضربه شلاق است و اگر فرد سه بار این جرم را مرتکب شود و سه بار حد بر او جاری شود و مجرم برای چهارمین بار با این جرم گرفتار شود، حکم اعدام برای او اجرا می‌گردد.

مجازات شرب خمر زیر سن قانونی

اگر فردی زیر سن قانونی اقدام به نوشیدن شراب کند مجازات آن متناسب با سن او تعیین می‌شود.

  1. برای کودکان 9 تا 12 سال: برای کودک در این سن حدی جاری نمی‌شود و از نظر قانون‌گذار مجازاتی برای او در نظر گرفته نمی‌شود.
  2. کودکان 12 تا 15 سال: اگر یک نوجوان در این محدوده سنی اقدام به شرب خمر کند قانون‌گذار با اخطار و تذکر کتبی او را مجازات می‌کند تا دیگر مرتکب این جرم نشود. یا ممکن است به مدت سه ماه تا یک سال به حبس در کانون اصلاح و تربیت محکوم شود. چنانچه قانون‌گذار این مجازات‌ها را اعمال نکند، یکی از مجازات‌های بیان شده در بند 88 قانون مجازات اسلامی برای نوجوان اجرا می‌گردد.
  3. کودکان 15 تا 18 سال: اگر سن نوجوانی که مرتکب شرب خمر می‌شود در این محدوده سنی باشد و او ماهیت حرمت این حکم را درک نکند یا در رشد و عقل او تردیدی باشد، حد بر او جاری نمی‌شود اما ممکن است به جزای نقدی یا نگهداری در کانون اصلاح و تربیت محکوم شود.

 مجازات رانندگی در حالت مستی

اگر فرد مست اقدام به رانندگی کند. درصورتی‌که رانندگی پرخطری نداشته باشد جریمه او 600 هزار تومان وجه نقد است. ولی چنانچه تصادف انجام شد و فردی در آن کشته شد، فرد مرتکب قتل غیر عمد شده و با از شش ماه تا سه سال حبس و پرداخت دیه مجازات می‌گردد.

 سوءپیشینه در جرم شرب خمر

مطابق قانون، جرائم حدی برای فرد ایجاد سوءپیشینه کیفری می‌کند. شرب خم نیز موجب ایجاد سوءپیشینه می‌شود؛ یعنی چنان چه فردی مرتکب جرم شرب خمر شود و مجازات حد بر او جاری شود، برای او سوءپیشینه‌ی کیفری نیز ثبت می‌گردد. ولی بند 95 قانون مجازات اسلامی اعلام کرده است اگر این فرد کمتر از 18 سال سن داشته باشد، سوپیشینه‌ای برای او در نظر گرفته نمی‌شود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.