سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

قرار موقوفی تعقیب چیست؟

قرار موقوفی تعقیب چیست و چه زمانی صادر می‌شود؟ مرجع صادرکننده قرار موقوفی تعقیب کیست؟ باید بگوییم زمانی که در دادسرا یک شکایت مطرح می‌شود، دادسرا وظیفه رسیدگی به پرونده را بر عهده می‌گیرد. یکی از وظایف اصلی دادسرا انجام تحقیقات مقدماتی در زمینه پرونده‌های کیفری است و بعد از آن بر اساس نتیجه تحقیقات یکی از قرارهای جلب به دادرسی، ارجاع پرونده به دادگاه، قرار موقوفی تعقیب یا منع تعقیب را صادر می‌کند.

اما معنای هرکدام از قرارهای صادره توسط دادگستری چیست؟

اگر دادرس یا بازپرس پرونده در تحقیقات خود به این نتیجه برسد که فرد متهم جرم موردنظر را انجام داده، قرار جلب به دادرسی صادر می‌شود. سپس پرونده به دادگاه صالح ارسال می‌شود. تا قاضی بر اساس شواهد به موضوع پرونده رسیدگی کند. چنانچه در دادگاه برای متهم کیفرخواست صادر نشود، قاضی بر اساس نتیجه بررسی می‌تواند قرار موقوفی تعقیب، تعلیق تعقیب و یا سایر قرارها را صادر کند. البته هرکدام از این قرارها آثار حقوقی متفاوتی دارند.

در این مقاله درباره قرار موقوفی تعقیب و موارد صدور آن می‌پردازیم تا ببینیم که قرار موقوفی تعقیب در چه مواردی صادر می‌شود. در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

قرار موقوفی تعقیب
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

 قرار موقوفی تعقیب چیست و چه زمانی صادر می‌شود؟

رأی صادرشده در دادگاه کیفری می‌تواند حکم یا قرار باشد. قرارهای صادره انواع مختلفی دارند که هرکدام در قانون شرایط خاص خود را دارند. ما در مقاله‌های جداگانه به توضیح هرکدام از این موارد پرداخته‌ایم اما در این بخش می‌خواهیم درباره قرار موقوفی تعقیب صحبت کنیم و بررسی کنیم که این قرار در چه شرایطی صادر می‌شود.

ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری بیان می‌دارد:

تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع‌شده است و همچنین اجرای مجازات، موقوف نمی‌شود، مگر در موارد زیر:

الف – فوت متهم یا محکوم‌علیه

ب – گذشت شاکی یا مدعی خصوصی، در جرائم قابل‌گذشت

پ – شمول عفو

ت – نسخ مجازات قانونی

ث – شمول مرور زمان در موارد پیش‌بینی‌شده در قانون

ج – توبه متهم، در موارد پیش‌بینی‌شده در قانون

چ – اعتبار امر مختوم

تبصره ۱- درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می‌گردد.

تبصره ۲- هرگاه مرتکب جرم، پیش از صدور حکمِ قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه، تعقیب و دادرسی متوقف می‌شود، مگر آنکه در جرائم حق‌الناسی، شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی یا قیّم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می‌شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. در صورت عدم معرفی، صرف‌نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن، وِفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می‌شود و تعقیب و دادرسی ادامه می‌یابد.

براین اساس در صورت فوت متهم، یا گذشت شاکی خصوصی در جرائم قابل‌گذشت یا درصورتی‌که پرونده مشمول عفو شود یا مواردی از این دست، قرار موقوفی تعقیب صادر می‌شود. نتیجه این قرار مختومه شدن پرونده است و به این ترتیب پرونده از جریان رسیدگی خارج می‌شود و متهم دیگر تحت تعقیب قرار نمی‌گیرد.

قرار موقوفی تعقیب چیست
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

 موارد صدور قرار موقوفی تعقیب

پیش از این درباره معنای قرار موقوفی تعقیب توضیح دادیم و گفتیم که این قرار در چه مواردی صادر می‌شود. حال می‌خواهیم بر اساس ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری، موارد صدور قرار موقوفی تعقیب را بررسی کنیم.

بر اساس این ماده در این موارد قرار موقوفی تعقیب صادر می‌شود:

  • در صورت فوت متهم یا محکوم‌علیه
  • گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرائم قابل‌گذشت
  • شمول عفو
  • نسخ مجازات قانونی
  • شمول مرور زمان در موارد پیش‌بینی‌شده در قانون
  • توبه متهم در موارد پیش‌بینی‌شده در قانون
  • اعتبار امر مختوم

بیشتر بدانید

مجازات مفسد فی الارض در قانون

اعتراض به قرار موقوفی تعقیب

 آیا قرار موقوفی تعقیب قابل‌اعتراض است؟ بله این قرار قابل‌اعتراض است و افراد برای اعتراض به این قرار باید مراحلی را طی کنند:

یک فرد باید در زمان مهلت اعتراض مشخص‌شده قانونی، درباره پرونده خود اعتراض کند.

در ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری، مهلت اعتراض به قرار موقوفی تعقیب برای افراد مقیم ایران ده روز از تاریخ ابلاغ حکم است و برای افرادی که در خارج از ایران زندگی می‌کنند یک ماه از تاریخ ابلاغ حکم می‌باشد.

برای اعتراض به این قرار، فرد باید اعتراض خود را با یک دادخواست تجدیدنظر به همراه شماره پرونده، شرح اعتراض و شماره دادنامه در زمان قانونی برای اعتراض از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی به دادگاه ارسال کند.

قرار موقوفی تعقیب چه زمانی صادر میشود

 قرار موقوفی تعقیب با قرار منع تعقیب چه تفاوتی دارد؟

پیش از این درباره قرار موقوفی تعقیب و موارد صدور آن توضیح دادهایم. همچنین اشاره کردیم که شیوه اعتراض به قرار موقوفی تعقیب به این صورت است که فرد باید اعتراض خود را در یک دادخواست تجدیدنظر با ذکر شماره پرونده و شماره دادنامه از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی برای دادگاه تجدیدنظر ارسال کند.

حال بیایید ببینیم قرار موقوفی تعقیب با قرار منع تعقیب چه تفاوتی دارد؟ در چه مواردی قرار موقوفی صادر می‌شود و چه مواردی قرار منع تعقیب صادر می‌شود؟ تفاوت این دو قرار را می‌توان در این موارد نشان داد:

  • موارد صدور این دو قرار متفاوت است. قرار موقوفی تعقیب در مواردی مانند فوت متهم یا محکوم‌علیه، گذشت شاکی خصوصی در جرائم قابل‌گذشت، موارد مشمول عفو و موارد ذکر شده در ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری می‌باشد؛ اما قرار منع تعقیب در مواردی صادر می‌شود که متهم کاری را انجام داده اما آن عمل جرم نیست. زمانی که دلیل کافی برای اثبات ارتکاب جرم از طرف فرد متهم وجود ندارد قرار منع تعقیب صادر می‌شود.
  • تفاوت دیگر این دو قرار درباره نحوه اعتراض به قرار است. اگر قرار موقوفی تعقیب توسط دادسرا صادر شود، اعتراض به آن در دادگاه کیفری درجه دو می‌باشد؛ اما اگر این قرار در دادگاه کیفری درجه دو صادر شود، باید در دادگاه تجدیدنظر به آن اعتراض شود؛ اما قرار منع تعقیب از طرف دادسرا صادر می‌شود و اعتراض به آن در دادگاه کیفری دو می‌باشد.

امیدواریم که این توضیح در زمینه قرار موقوفی تعقیب و مسائل مرتبط به آن اطلاعات لازم را در اختیار شما عزیزان قرار داده باشد. در صورت هرگونه سؤال در زمینه قرارهای کیفری و حقوقی با همکاران ما در موسسه حقوقی مهر آرتا نوین تماس بگیرید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.