وکیل باتجربه مهریه در مشهد: آیا مهریه سنگین تأثیری در استحکام و دوام ازدواج دارد؟ این رایج است که مهریه در جامعه ایران به عنوان ضمانتی برای استحکام نکاح در آینده در نظر گرفته میشود؛ اما این باور که هرچه مهریه سنگینتر باشد، ازدواج از استحکام بیشتری برخوردار خواهد بود، صحت ندارد.
در اسلام، برای مهریه سقفی قرار داده نشده است، اما قرار دادن مهریه سنگین حتی اگر از نظر اسلام مجاز باشد، ناپسند است. بر اساس پروندههای موجود در دادگاههای خانواده، مشاهده میشود که مهر سنگین وثیقه و تضمین زندگی زناشویی نیست و بسیاری از زنان برای رهایی از زندگی مشترک، مهر خود را بخشیدهاند؛ بنابراین، نمیتوان گفت که مهریه سنگین تأثیری در استحکام و دوام ازدواج دارد و این باور نادرست است.


در صورت نیاز به اطلاعات بیشر راجب بهترین وکیل طلاق در مشهد کلیک کنید
تعریف و انواع مهریه
مهریه یا صداق، تعهد مالی است که شوهر به هنگام عقد ازدواج به همسر خود میدهد و مکلف است به زودی پس از امضای قرارداد ازدواج، هر لحظه که همسرش مطالبه کند، آن را پرداخت کند.
بر اساس ماده 1082 قانون مدنی، زن پس از عقد نکاح مالک مهریه میشود و میتواند هرگونه تصرف مالی در آن انجام دهد؛ بنابراین، مهریه به مالکیت زن متصل است و زن میتواند هر زمان که خواست، آن را مطالبه کند و این مطالبه، نشوز یا عدم تمکین او را تحت تأثیر قرار نمیدهد.
مهریه باید دارای منفعت عقلانی و مشروع باشد و علاوه بر اینکه باید معلوم و معین باشد، مرد نیز باید قدرت تسلیم آن را به زن داشته باشد. مهری که زن و شوهر ضمن عقد نکاح یا پس از آن به توافق میرسند یا آن را به عهده شخص ثالثی میگذارند، با نام مهر المسمی شناخته میشود.
این مهر از نظر سقف محدودیتی ندارد و زوجین میتوانند به هر اندازه که تمایل داشته باشند، نسبت به آن توافق کنند و پس از توافق و انعقاد عقد، زوج ملزم به پرداخت آن خواهد بود.
مهرالمثل مهریهای است که زن قبل از تراضی با شوهرش به انتخاب و تعیین آن میپردازد. در تعیین مهرالمثل، ویژگیهای اخلاقی، خانوادگی و ارزشهای علمی از نظر مدارک، سن، زیبایی و بکارت و غیره باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
همچنین، زن در مواردی مستحق مهرالمثل است که ضمن عقد، مهر تعیین نکرد یا عدم استحقاق زن در گرفتن مهر را شرط کرده باشند، توافق طرفین درباره مهرالمسمی باطل باشد و یا در صورت جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی؛ از مفهوم مخالف این مورد استفاده میشود که زن در صورت علم به فساد نکاح، حقی بر مهرالمثل ندارد.
به موجب ماده 1093 قانون مدنی، اگر مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن، خود را طلاق دهد، زن مستحق مهرالمتعه است. در تعیین مهرالمتعه، برعکس مهرالمثل که حال زن مورد ارزیابی قرار میگرفت، حال مرد از نظر فقر و غنا ملاک است.
همچنین، استحقاق زن در گرفتن مهرالمثل بعد از نزدیکی ایجاد میشود، خواه زوجیت ادامه یابد یا در اثر طلاق، فوت یا فسخ نکاح منحل شود؛ اما مهرالمتعه در صورتی به زن داده میشود که پیش از نزدیکی مرد، زن خود را طلاق دهد. در صورت فوت یکی از زوجین، خیار فسخ یا درخواست طلاق از طرف زن، زن حق مطالبه مهرالمتعه ندارد.
بیشتر بدانید:

مهریه در کشورهای اسلامی
در کشورهای اسلامی، مهریه به عنوان هدیهای از شوهر به همسر در زمان عقد نکاح محسوب میشود و در ایران نیز به همین شکل است. در قانون مدنی ایران، مهریه به مبلغ مشخصی که در سند نکاح ذکر شده است، تعیین میشود. اگر زوجین طلاق نگیرند، مهریه به کاملی به زن تعلق میگیرد؛ اما اگر زوجه باکره باشد و طلاق بگیرد، نصف مهریه به او تعلق میگیرد و اگر باکره نباشد، تمام مهریه به او تعلق میگیرد. در صورت فسخ نکاح پیش از نزدیکی، زن حق مهریه را ندارد. زوجه میتواند مهریه را هر زمانی که بخواهد مطالبه کند و دو مرجع برای مطالبه آن وجود دارد؛ دادگاه و اجرای ثبتاسناد رسمی.
برای مطالعه بیشتر:
مزایا و معایب وجود مهریه
مهریه با توجه به ثبت آن در عقدنامه، به عنوان ضمانت اجرایی در نظام حقوقی اسلامی شناخته میشود. مبلغی که در عقد نکاح به عنوان مهریه ذکر میشود، قابلیت مطالبه توسط همسر را دارد. این مهریه در طلاق مطرح نمیشود و همسر میتواند طی زندگی مشترک و حتی پس از فوت همسرش به آن دسترسی داشته باشد؛ اما یکی از مشکلات تعیین مهر، این است که همسر میتواند تا زمانی که مهر به او تسلیم نشده است، از ادای وظایف زناشویی امتناع کند، حتی اگر مرد معسر باشد.
درصورتیکه همسر مهریه را مطالبه کند و مرد آن را پرداخت نکند، همسر میتواند اقامه دعوی کند و درصورتیکه مرد همچنان آن را پرداخت نکند، محبوس شود، مگر اینکه اعسار خود را ثابت کند. همچنین، درصورتیکه مهر سنگین باشد، ممکن است پس از وفات همسر، ماتریکس میراث برای پرداخت مهر کافی نباشد و وراث ممکن است از ارث محروم شوند. همچنین، مهر سنگین میتواند یکی از عوامل فرار جوانان از ازدواج باشد.
با این حال، مهریه از مزایای خود نیز برخوردار است، بهعنوانمثال، مهریه میتواند به عنوان پشتوانه مالی برای همسر در زمان ازدواج عمل کند. به همین دلیل است که در دعاوی خانوادگی به یک وکیل خوب مهریه در مشهد نیاز خواهید داشت.
اطلاعاتی راجب بهترن وکیل پایه یک دادگستری در مشهد


منظور قانونگذار و شارع از تأسیس مهریه
مهریه در اسلام به عنوان یکی از حقوق مالی زوجه، جایگاه و اهمیت ویژهای دارد. قرآن کریم نیز به مهریه به عنوان صداق، نحله و دیگر نامها اشاره میکند و نحله نشانه صداقت مرد به زن در پیمان زناشویی است. در فقه امامیه و قانون مدنی ایران، سقفی برای مهریه تعیین نشده است و میزان آن به توافق طرفین محول شده است؛ بنابراین، فلسفه مهر همان درستی و راستی در پیمان ازدواج است.
وکیل مهریه در مشهد
چرا به بهترین وکیل در مشهد نیاز داریم؟ وکیل مهریه مشهد چه کمکی میتواند به ما بکند؟ باید بگوییم وکیل یک قانون شناس است و وکیل مهریه در حقیقت یک متخصص قانونی در شهر مشهد است. فردی که با قوانین آشنا است و تجربه و تخصص کافی را در زمینه رسیدگی به این مسائل دارد. ما در اینجا برخی از قوانین مرتبط با مهریه را بیان میکنیم تا بیشتر با دلیل نیاز به مشاوره با یک وکیل خانواده یا وکیل طلاق قبل از هر اقدام آشنا شویم
.
مستندات قانونی مدنی در خصوص مهریه
ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی بیان میدارد:
هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد میتوان مهر قرار داد.
ماده ۱۰۷۹ قانون مدنی بیان میدارد:
مهر باید بین طرفین تا حدی که رفع جهالت آنها بشود معلوم باشد.
ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی بیان میدارد:
تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.
ماده ۱۰۸۱ قانون مدنی بیان میدارد:
اگر در عقد نکاح شرط شود که در صورت عدم تأدیه مهر در مدت معین نکاح باطل خواهد بود نکاح و مهر صحیح ولی شرط باطل است.
ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی بیان میدارد:
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) – چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آییننامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
ماده ۱۰۸۳ قانون مدنی بیان میدارد:
برای تأدیه تمام و یا قسمتی از مهر میتوان مدت یا اقساطی قرار داد.
ماده ۱۰۸۴ قانون مدنی بیان میدارد:
هرگاه مهر عین معین باشد و معلوم گردد قبل از عقد معیوب بوده و یا بعد از عقد و قبل از تسلیم معیوب و یا تلف شود شوهر ضامن عیب و تلف است.
ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی بیان میدارد:
زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.
ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی بیان میدارد:
اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد قیام نمود دیگر نمیتواند از حکم ماده قبل استفاده کند معذلک حقی که برای مطالبه مهر دارد ساقط نخواهد شد.
ماده ۱۰۸۷ قانون مدنی بیان میدارد:
اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین میتوانند بعد از عقد مهر را به تراضی معین کنند و اگر قبل از تراضی بر مهر معین بین آنها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود.
ماده ۱۰۸۸ قانون مدنی بیان میدارد:
در مورد ماده قبل اگر یکی از زوجین قبل از تعیین مهر و قبل از نزدیکی بمیرد زن مستحق هیچگونه مهری نیست.
ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی بیان میدارد:
ممکن است اختیار تعیین مهر به شوهر یا شخص ثالثی داده شود در این صورت شوهر یا شخص ثالث میتواند مهر را هرقدر بخواهد معین کند.
ماده ۱۰۹۰ قانون مدنی بیان میدارد:
اگر اختیار تعیین مهر بزن داده شود زن نمیتواند بیشتر از مهرالمثل معین نماید.
ماده ۱۰۹۱ قانون مدنی بیان میدارد:
برای تعیین مهرالمثل باید حال زن از حیث شرافت خانوادگی و سایر صفات و وضعیت او نسبت به امثال و اقران و اقارب و همچنین معمول محل و غیره در نظر گرفته شود.
ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی بیان میدارد:
هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد زن مستحق مهرالمتعه است و اگر بعد از آن طلاق دهد مستحق مهرالمثل خواهد بود.
ماده ۱۰۹۴ قانون مدنی بیان میدارد:
برای تعیین مهرالمتعه حال مرد از حیث غنا و فقر ملاحظه میشود.
ماده ۱۰۹۶ قانون مدنی بیان میدارد:
در نکاح منقطع موت زن در اثناء مدت موجب سقوط مهر نمیشود و همچنین است اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند.
ماده ۱۰۹۷ قانون مدنی بیان میدارد:
در نکاح منقطع هرگاه شوهر قبل از نزدیکی تمام مدت نکاح را ببخشد باید نصف مهریه را بدهد.
ماده ۱۰۹۸ قانون مدنی بیان میدارد:
درصورتیکه عقد نکاح اعم از دائم یا منقطع باطل بوده و نزدیکی واقع نشده زن حق مهر ندارد و اگر مهر را گرفته شوهر میتواند آن را استرداد نماید.
موسسه حقوقی مهر آرتا نوین با داشتن تیمی از وکلای با تجربه و حرفه ای فعال در زمینه دعاوی خانواده و طلاق می تواند راهنمای خوبی در مسائل مرتبط با طلاق شما عزیزان باشد. برای مشاوره حقوقی با همکاران ما از بالای همین صفحه روی گزینه ارتباط با ما کلیک کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.