دیه سقط‌جنین چقدر است؟

دیه سقط جنین

دیه سقط جنین


دیه سقط‌جنین چطور مشخص می‌شود؟ همانطور که میدانید در دین اسلام جان افراد محترم شناخته می‌شود. چه آن فرد یک انسان بالغ باشد یا جنینی که در شکم مادر است. سقط‌جنین هم یک جرم است و هم یک گناه. در کشور ما سقط‌جنین غیرقانونی است و جرم محسوب می‌شود و برای این جرم مجازات‌هایی مشخص شده است.

سقط‌جنین را می‌توان نوعی از قتل دانست زیرا امکان حیاط یک انسان را از بین می‌برد. از طرفی جنین موجود است که هیچ توانایی برای دفاع از خود ندارد . البته سقط‌جنین همیشه ممنوع نیست. در برخی موارد بارداری موجب آسیب به مادر می‌شود یا مواردی که آزمایشات نشان از عدم سلامت جنین دارد، سقط با مجوز پزشک انجام می‌شود.

شرایط تغلیظ دیه چیست؟

سقط‌جنین می‌تواند عامدانه یا تصادفی باشد. اما تفاوتی نمی‌کند که سقط غیرعمدی رخ دهد یا عامدانه، درهرحال مرتکب موظف به پرداخت دیه می‌باشد.

در قانون مجازات اسلامی، مسئله سقط‌جنین مورد توجه قرار گرفته است. دلیل این مسئله این است که با افزایش فشار اقتصادی  و شرایط مالی، تأمین هزینه‌های یک نوزاد می‌تواند کمرشکن باشد. از تهیه شیر خشک و پوشک تا لباس بچه و هزینه‌های دوران بارداری مادر و زایمان و حتی نگهداری از کودک که در اکثر کشورها رایگان انجام می‌شود، برای یک زوج جوان هزینه‌های کمرشکنی دارد که روز به روز هم افزایش پیدا می‌کند/

به همین دلیل اکثر زوج‌های جوان ترجیح می‌دهند که صاحب فرزند نشوند بنابراین در بارداری‌های ناخواسته اقدام به سقط می‌کنند. اما قانون به این مسئله به نوع دیگری نگاه می‌کند و از بین بردن جنین را جرم دانسته برای آن دیه مشخص می‌کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

دیه سقط‌جنین

دیه سقط‌جنین در دو حالت تعیین می‌شود:

  1. دیه سقط قبل از اینکه روح به نوزاد دمیده شود.
  2. دیه سقط‌جنین پس از دمیده شدن روح در جنین

هرکدام از این موارد از نظر قانونی شرایط متفاوتی دارد . هرکدام از این انواع شرایط مختلفی دارند و بنابراین دیه هرکدام از این شرایط متفاوت است. در ادامه بیشتر درباره این مسئله با شما گفتگو می‌کنیم.

دیه قطع نخاع چقدر است؟

همانطور که اشاره کردیم دیه سقط‌جنین با توجه به اینکه سقط در چه مرحله‌ای از بارداری رخ داده متفاوت است.

ماده 716 قانون مجازات اسلامی بیان می‌کند:

دیه سقط‌جنین به ترتیب ذیل است:
الف- نطفه‌ای که در رحم مستقر شده است، دوصدم دیه کامل
ب- علقه که در آن جنین به صورت خون بسته درمی‌آید، چهارصدم دیه کامل
پ- مضغه که در آن جنین به صورت توده گوشتی درمی‌آید، شش‌صدم دیه کامل
ت- عظام که در آن جنین به صورت استخوان درآمده لکن هنوز گوشت روییده نشده است، هشت صدم دیه کامل
ث- جنینی که گوشت و استخوان‌بندی آن تمام شده ولی روح در آن دمیده نشده است یک دهم دیه کامل
ج- دیه جنینی که روح در آن دمیده شده است اگر پسر باشد، دیه کامل و اگر دختر باشد نصف آن و اگر مشتبه باشد، سه چهارم دیه کامل

 باید بدانید دیه سقط‌جنین از زمان قرار گرفتن نطفه در رحم اثبات می‌شود. بنابراین از سن دو هفتگی برای جنین سقط شده دیه مشخص می‌شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

پرداخت دیه جنین

براساس ماده 716 قانون مجازات اسلامی دیه نطفه مستقر شده در رحم در دو هفتگی دوصدم دیه کامل است که در سال 1402 این مبلغ حدود 18 میلیون تومان است. 

چهار هفته پس از شکل‌گیری نطفه تبدیل به علقه می‌شود؟ یعنی تبدیل به لخته خون می‌شود و به سن یک ماهگی می‌رسد. در اینجا دیه کامل در سال 1402 برابر با 36 میلیون تومان است.

در هشتمین هفته از رشد، جنین به مضغه تبدیل می‌شود که یک توده گوشتی می‌شود. بنابراین در هفته هشتم دیه به 54 میلیون تومان می‌رسد.

زمانی که جنین به سن دوازده هفتگی می‌رسد رویش استخوان‌ها شروع می‌شود اما هنوز این استخوان‌ها گوشتی ندارد. در این حالت دیه به هشت صدم دیه کامل می‌رسد و مقدار این دیه در سال 1402 بابر با 72 میلیون تومان است.

در شانزدهمین هفت ه بارداری گوشت و استخوان بر بدن جنین رشد کرده اما هنوز روح در جنین دمیده نشده است . در این حالت دیه این جنین یک دهم دیه کامل است که برابر با 90 میلیون تومان است.

دیه شکستگی گردن چقدر است؟

براساس عقاید انسان در پایان هفته شانزدهم روح در جنین دمیده می‌شود. در این حالت جنین زنده در نظر گرفته می‌شود و در صورت سقط‌جنین، والدین باید دیه کاملی پرداخت کنند. بنابراین در این حالت جنین یک انسان کامل است که اگر جنین پسر باشد دیه انسان کامل به او تعلق می‌گیرد و اگر دختر باشد نصف دیه کامل به او تعلق می‌گیرد. اما تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی  در زمینه یکسان کردن دیه مرد و زن، تفاوت دیه جنین دختری که روح در او دمیده شده تا سقف دیه مرد، توسط صندوق خسارت‌های بدنی جبران می‌شود.

درصورتی‌که جنسیت جنین معین نبود، مبلغ دیه به میزان سه چهارم دیه یک انسان کامل می‌باشد و مبلغ آن در سال 1402 برابر با 675 میلیون تومان است.

پرداخت دیه

اگر زنی چندقلو باردار باشد و همه آنها را سقط کند، در این حالت تکلیف چیست و میزان دیه چطور تعیین می‌شود؟ براساس قانون هر جنین در این شرایط دیه جداگانه‌ای دارد و دیه براساس جنسیت هرکدام از نوزادان مشخص شده و پرداخت می‌گردد.

در بعضی موارد مادر ناخواسته دچار آسیبی می‌شود که به جنین داخل شکم او صدمه میزند یا اینکه در زمان سقط‌جنین موجب آسیب به او می‌شود در این شرایط دو حالت وجود دارد. اگر آسیب فقط بر بدن جنین وارد شود و مثلاً باعث قطع عضو جنین شود و جنین زنده بماند دیه آسیب وارد شده باید پرداخت شود.اما اگر جنین به دلیل آسیب وارد شده سقط شود، باید دیه جنین پرداخته شود.

براساس ماده 718 قانون مجازات اسلامی، فردی که مستقیماً باعث از بین رفتن جنین می‌شود باید دیه را پرداخت کند. بنابراین چنانچه خانمی عمداً یا ناخواسته جنین خود را از بین ببرد باید دیه او را بپردازد اما چنانچه او توانایی مالی پرداخت دیه را نداشته باشد، عاقله او وظیفه پرداخت دیه را دارند.

همچنین چنانچه مادر به کمک هر فرد دیگری (پزشک یا فردی به جز والدین جنین) برای سقط غیرقانونی اقدام کند، پزشک موردنظر یا فرد سقط کننده مسئول پرداخت دیه خواهد بود. حتی اگر این کار را با  رضایت والدین جنین انجام داده باشد.

دیه به کما رفتن افراد چقدر است؟

براساس قانون ارث، دیه سقط‌جنین میان ورثه تقسیم می‌شود اما چنانچه مرتکبین سقط خودشان از ورثه باشند، به آنها ارثی تعلق نمی‌گیرد. اگر جنین برادر یا خواهری داشته باشد دیه به او می‌رسد و درصورتی‌که پدر و مادر در سقط‌جنین نقش نداشته باشند آنها نیز به نسبت یک به دو از دیه سهم می‌برند.

با توجه به ماده 717 قانون مجازات اسلامی، چنانچه یک جنین در اثر آسیب از بین برود و مادر نیز در این حال صدمه ببیند، مرتکب این جرم موظف به پرداخت دیه جنین و همچنین اُرش آسیب به مادر کودک است. البته اگر مادر خود برای سقط اقدام کند و در این زمان آسیب ببیند این شرایط شامل حال او نخواهد بود.

دیه دامیه چیست؟

با وجود اینکه در اسلام سقط‌جنین کاری ناشایست تلقی شده و گناه محسوب می‌شود و سقط‌جنین در قانون مجازات جرم است، اما چنانچه شرایطی ایجاد شود که بارداری موجب به خطر افتادن مادر شود، لازم است که برای حفظ سلامت و نجات زندگی مادر، جنین سقط شود  . در این حالت نیازی به پرداخت دیه نخواهد بود.

مجازات سقط جنین

براساس قانون کیفری، سقط‌جنین جرم است . اما چنانچه وجود جنین موجب به خطر افتادن جان مادر شود، یا اینکه تولد کودک موجب عسر و حرج برای والدین شود، مثلاً مشخص شود جنین ناقص است یا دچار عقب‌ماندگی است و این مسئله توسط سه پزشک متخصص تائید شود و پزشکی قانونی آن را تائید کند. در این حالت می‌توان جنین را سقط کرد. در این شرایط تفاوتی نمی‌کند که سن جنین چقدر بوده باشد و مرتکبین این عمل مجازات نمی‌شوند.اما چنانچه جنین سالم باشد و افراد بدون دلیل موجه مرتکب سقط شوند، مجازات خواهند شد.

دیه صوت و گویایی چقدر است؟

بر طبق ماده 624 قانون مجازات چنانچه یک پزشک، داروفروش یا ماما برای سقط‌جنین غیرقانونی اقدام کند علاوه بر اینکه باید دیه بپردازد، به حبس از دو تا پنج سال محکوم می‌گردد. همین‌طور افرادی که در جرم سقط مباشرت دارند نیز مشمول این مسئله خواهند بود. 

چنانچه فردی با آزار زن باردار یا ایجاد آسیب و ضرب و جرح موجب سقط‌جنین گردد، چنین فردی به مجازات یک تا سه سال حبس محکوم می‌شود همچنین در صورت درخواست ولی دم امکان قصاص این فرد نیز وجود دارد و چنانچه قصاص نشود باید دیه بپردازد.امیدواریم که این مقاله توانسته باشد به سوالات شما درباره مسئله سقط جنین و دیه سقط جنین پاسخ دهد. چنانچه شما نیز در زمینه سقط جنین درگیر سوالات هستید، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *