سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

بخشیدن مدت عقد موقت

وکیل طلاق در مشهد: درباره بخشیدن مدت عقد موقت چه میدانید؟ عقد موقت در حقیقت ازدواجی است که به صورت زمان‌دار ما بین دو نفر صورت می‌گیرد. تفاوت این نوع ازدواج با عقد دائم در زمان مشخص آن و معین بودن میزان مهریه است. مهم‌ترین تفاوت این نوع از عقد با عقد دائم در این است که در آن امکان طلاق وجود ندارد.

بنابراین چنانچه زن و مرد بخواهند قبل از تمام شدن مدت مشخص رابطه خود را تمام کنند، باید عقد را فسخ کنند. فسخ عقد به این صورت است که مرد مدت عقد را به طرف مقابل می‌بخشد. این بخشش کافی است با یک پیام یا تلفنی یا حضوری انجام گیرد و نیازی به صیغه طلاق ندارد. با این حال در این نوع عقد خانم باید به اندازه دو بار پاک شدن از عادت ماهیانه یا 45 روز عده نگاه دارد.

عقد موقت یکی از انواع عقد ازدواج است که در آن زمان ازدواج مشخص می‌شود. این زمان می‌تواند از چند ساعت تا چند سال را در بربگیرد؛ اما احکام و قوانین این نوع از ازدواج با عقد دائم متفاوت است.

همان‌طور که گفتیم در این نوع از ازدواج طلاق وجود ندارد ؛ اما باز هم اختیار جدایی با مرد است؛ یعنی مانند عقد دائم که مرد می‌تواند همسر خود را طلاق دهد، در عقد موقت مرد می‌تواند مدت باقی‌مانده از عقد موقت را به زن خودش ببخشد که به این کار بذل مدت گفته می‌شود.

برای مطالعه بیشتر:
درباره ازدواج مسلمان با غیر مسلمان چه میدانید؟

بذل مدت

بذل مدت به معنی گذشتن از زمان باقیمانده از صیغه توسط مرد است؛ بنابراین در این نوع از ازدواج نیازی به ثبت طلاق و مسائل حقوقی طلاق وجود ندارد؛ اما بخشیدن زمان عقد موقت یا اتمام زمان باقی‌مانده در عقد فقط در صورتی امکان دارد که تشریفات قانونی در آن رعایت شود؛ بنابراین در این مقاله می‌خواهیم درباره عقد موقت و مسائل پیرامون آن گفتگو کنیم.

مدت عقد موقت
برای مشاوره حقوقی و کیفری با وکلای موسسه کلیک کنید.

عقد موقت چیست؟

خانواده بنیان اجتماع انسانی است و ازدواج یکی از سنت‌های مهم دین اسلام است؛ بنابراین هم در شرع و هم در قانون مدنی، قوانین مختلفی برای آن تعریف‌شده است. در دین اسلام مردان و زنان به ازدواج و تشکیل خانواده تشویق شده‌اند تا زمینه بقای نسل انسان و تأمین نیازهای عاطفی انسان است.

یکی از انواع عقد نکاح در اسلام عقد موقت است که به آن متعه یا صیغه نیز میگویند. این عقد که زمان آن مشخص است دارای شروطی است که رعایت نکردن آنها می‌تواند عقد را باطل کند.

از شرایط مهمی که در عقد موقت وجود دارد و رعایت نکردن آن عقد را باطل می‌کند، مشخص کردن میزان مهریه و زمان عقد است. لازم است که میزان مهریه مشخص باشد و مرد موظف به پرداخت فوری آن است. اگرچه زن و مرد می‌توانند عقد موقت را تمدید کنند، اما برای تمدید عقد مرد موظف است که مهریه‌ی دیگری به زن بدهد.

از دیگر تفاوت‌های این نوع عقد با عقد دائم این مسئله است که برای خواندن عقد نیازی به حضور عاقد و شاهد وجود ندارد. با این وجود به خانم‌ها توصیه می‌شود که حتماً عقد موقت را ثبت نمایند. دلیل این مسئله عواقب بعدی است که در اثر بارداری، فوت یکی از دو طرف یا مسائلی از این قبیل می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

بیشتر بدانیم:
آیا ازدواج با دوخواهر امکان پذیر است؟

تقسیم ارث در عقد موقت

نکته دیگری که باید بدانید این است که در صیغه طرفین از هم ارث نمی‌برند؛ بنابراین در صورت فوت زن یا شوهر هیچ‌کدام از آنها از دیگری ارث نخواهد برد؛ اما چنانچه فرزندی از این ازدواج حاصل شود، از پدر و مادر خود ارث می‌برد.

پرداخت نفقه در عقد موقت

در عقد موقت مرد موظف به پرداخت نفقه نیست. مگر اینکه در زمان عقد زن، پرداخت نفقه را شرط قرار داده باشد. این‌یکی دیگر از دلایلی است که عقد موقت باید ثبت شود تا این شرایط بیان شود و در صورت عدم پرداخت نفقه‌یا عدم قبول فرزند ناشی از ازدواج توسط مرد، زن بتواند حقوق قانونی خود و فرزندش را تأمین کند.

بخشیدن مدت عقد موقت
برای پیوستن به گروه تلگرامی مشاوره حقوقی ما کلیک کنید.

بخشیدن مدت عقد موقت

همان‌طور که گفتیم یکی از تفاوت‌های عقد موقت با ازدواج دائم، عدم وجود طلاق در این نوع از ازدواج است. عقد موقت در سه صورت به اتمام می‌رسد: اول: در صورت فوت مرد، دوم : در صورت به پایان رساندن مدت صیغه، سوم بذل مدت توسط مرد.

مطابق ماده 1120 قانون مدنی: بذل مدت به معنای پایان مدت عقد یا بخشیدن مدت باقیمانده از عقد موقت است. این یک امر اختیاری است که مرد می‌تواند مدت صیغه را تا پایان مدت مشخص‌شده حفظ کند یا بقیه مدت باقیمانده را بذل کند و رابطه زوجیت را به پایان برساند..

در مورد بذل مدت در عقد موقت، نیازی به رضایت زن نیست مگر اینکه زن در زمان عقد، از مرد وکالت گرفته باشد که این اختیار مشابه وکالت حق طلاق در ازدواج دائم است و به زن اجازه می‌دهد که مدت عقد موقت را پایان دهد.

الزام مرد به بخشیدن مدت عقد موقت

همان‌طور که گفتیم بذل مدت عقد موقت، اختیاری است که به مردان داده شده است و زن تنها در صورتی می‌تواند به مدت عقد موقت قبل از پایان زمان آن پایان بدهد که از طرف مرد برای این کار وکالت داشته باشد؛ اما سؤال اینجاست که آیا اجباری برای بخشیدن مدت عقد موقت برای مرد وجود دارد؟ شرایط آن چیست؟

باید بگوییم درصورتی‌که مرد حقوق واجب زن را رعایت نکند یا رفتار مناسبی نداشته باشد، موجب آزار زن و یا عسر و حرج او گردد و یا چنانچه طولانی بودن مدت عقد باعث مشکل برای زن شود، زن می‌تواند به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند و دادخواستی در این زمینه پر کند. سپس در زمان تعیین‌شده به دادگاه مراجعه کند و تقاضای الزام مرد به بذل مدت را داشته باشد. درصورتی‌که قاضی عسر و حرج را تائید کند، مرد را ملزم به بخشیدن مدت می‌کند و اگر مرد از این کار سرپیچی کند، قاضی به جای مرد، مدت صیغه را بذل می‌کند.

عده بخشیدن مدت صیغه محرمیت

مطابق قانون، بعد از طلاق زن از شوهر، یا مرگ شوهر لازم است که زنان عده نگهدارند. مدت عده معمولاً به اندازه دو بار طهارت ماهیانه در زنان است. همچنین زنان باکره یا یائسه نیازی به نگهداری عده ندارند.

اما در زمینه عقد موقت، درصورتی‌که مرد، مدت‌زمان عقد را به زن ببخشد، زن وظیفه دارد که به مدت 45 روز یا دو بار طهارت عده نگه دارد؛ یعنی از ازدواج دائم یا موقت با هر مرد دیگری یا رابطه جنسی با آنها خودداری کند. همچنین درصورتی‌که زن باردار است، مدت عده تا زمان پایان وضع حمل و تولد نوزاد می‌باشد.

بخشیدن مدت صیغه موقت در مدت عادت ماهیانه

لازم است بدانید که مطابق قانون مدنی، در عقد دائم، طلاق در زمان عادت ماهیانه باطل است؛ یعنی زن نباید در زمان جاری شدن صیغه طلاق در عادت ماهیانه باشد. سؤال اینجا است که آیا این قانون در عقد موقت نیز وجود دارد؟

آیا درصورتی‌که مرد، مدت باقی‌مانده از صیغه را بذل کند و در زمان بذل مدت زن در حیض باشد، آیا بذل مدت صیغه مانند طلاق در عقد دائم باطل است؟

پاسخ این است که بخشیدن مدت صیغه در حیض، باعث باطل شدن بذل مدت توسط مرد نمی‌شود و مرد می‌تواند هر زمان که بخواهد صیغه را باطل کند. همچنین مد می‌تواند برای بخشیدن مدت عقد موقت، به زن نیز وکالت دهد.

چنانچه مایلید درباره قوانین مرتبط با ازدواج یا مسائل حقوقی پیرامون آن اطلاعات بیشتری کسب کنید، یا اگر درگیر یک مسئله حقوقی و کیفری هستید، می‌توانید روی لینک زیر تصویر دوم در همین صفحه کلیک کنید و با یکی از وکلای مجموعه مشورت نمایید. همچنین می‌توانید به گروه تلگرامی مشاوره حقوقی مجموعه ملحق شوید و سؤالات حقوقی خود را با همکاران ما مطرح نمایید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.