حتما تا به حال درباره ممنوعالخروج کردن زن توسط شوهر شنیده اید؛ اما این اتفاق به چه دلیل رخ میدهد؟ با توجه به قانون مدنی، مرد، رئیس خانواده است و تصمیم گیرنده نهایی مسائل خانواده مانند محل زندگی، کار و … میباشد. حتی در برخی موارد مرد را تصمیم گیرنده در زمینه خروج زن از منزل میدانند. این به این معناست که زنان متأهل نمیتوانند بدون اجازه شوهر خود اشتغال به کار داشته باشند یا حتی از خانه خارج شوند. چه برسد به اینکه بدون اجازه همسر از کشور خارج شوند.
براساس ماده 18 قانون گذرنامه، اجازه خروج زن با شوهر اوست و در صورت مجرد بودن این اجازه با پدر زن است. زنی که متأهل است برای صدور گذرنامه نیاز به رضایت محضری شوهرش دارد؛ به عبارت دیگر اگر مرد بخواهد میتواند مانع از خروج زن از کشور به خاطر مسافرت تفریحی، کاری یا ورزشی شود.
مسئلهای که چندین بار در زمینه قهرمانان ورزشی زن دیده شده که به دلیل اختلافات خانوادگی، شوهر از خروج زن جلوگیری کرده و همین مسئله حاصل چندین سال تلاش ورزشی و قهرمانی خانم را به باد داده است. در تصحیح قانون حمایت از خانواده برای حل این مشکل آمده است که در موارد این چنینی و مسائل ضروری، اگر شوهر برای صدور گذرنامه رضایت ندهد، زن میتواند از دادستان برای گذرنامه مجوز بگیرد. البته این مسئلهای خاص است و شرایط خاصی دارد. در سایر موارد زن متأهل تابع شوهر خود میباشد و زن مجرد تابع پدر خود.
همچنین درصورتیکه برای خانم گذرنامه صادر شود تا قبل از اینکه از کشور خارج شود، شوهر میتواند برای ممنوعالخروج کردن زن اقدام کند؛ اما این کار چطور امکانپذیر است؟
ممنوعالخروج کردن زن توسط شوهر
برای ممنوعالخروج کردن زن توسط شوهر، مرد یا وکیل او باید در دادگاه یا مرجع اداری ذیصلاح حاضر شوند و تقاضای ممنوعالخروجی همسر را بنماید؛ اما باید بدانید این مسئله مطلق نیست و محدودیتهایی برای مرد در نظر گرفته شده است. در این مقاله درباره مراحل ممنوعالخروج کردن همسر توسط شوهر با شما گفتگو خواهیم کرد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

شرایط و مراحل ممنوعالخروج کردن زن توسط شوهر
حال بیایید ببینیم کدام مرجع میتواند دستور ممنوعالخروج کردن زن توسط شوهر را صادر کند؟ براساس قانون اداره گذرنامه مرجع صدور این دستور است. برای صدور این دستور مرد باید مدارکی را به اداره امور گذرنامه یا دفتر آن در شهر محل سکونت خود ارائه کند و درخواست ممنوعالخروجی همسرش را بنماید.
مراحل دریافت دستور ممنوعالخروجی همسر
برای اینکه مرد بتواند دستور ممنوعالخروجی همسر را بگیرد باید این مراحل را طی کند:
1- مراجعه مرد یا وکیل او به اداره کل گذرنامه و اتباع نیروی انتظامی در تهران یا شهر محل سکونت
2-همراه داشتن اصل شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج برای بررسی بیشتر و تائید اصالت آن
3- مرد باید به کمک وکیل اقدام به تنظیم درخواست ممنوعالخروجی همسر بنماید و بعد از آن درخواست تکمیل شده را به اداره گذرنامه تحویل بنماید.
4- اداره گذرنامه با بررسی مدارک و شواهد و اطمینان از صحت درخواست اقدام به صدور دستور ممنوعالخروجی میکند.
5-تائید پرونده ممنوعالخروجی توسط رئیس اداره گذرنامه و ثبت آن در سیستم سراسری دولتی برای جلوگیری از خروج غیرقانونی خانم
اما باید بدانید مرد همیشه هم نمیتواند همسرش را ممنوعالخروج کند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

در چه مواردی شوهر نمیتواند همسر را ممنوعالخروج کند؟
پیش از این اشاره کردیم که شوهر در همه موارد حق ممنوعالخروج کردن همسر را ندارد و یک سری استثنا برای حق ممنوعالخروج کردن زن توسط شوهر در نظر گرفته شده است. این موارد استثنا شامل موارد زیر هستند:
- براساس ماده 18 قانون گذرنامه، اگر شوهر با دادن یک وکالتنامه پیش از این اجازه خروج از کشور را به همسرش داده باشد دیگر نمیتواند او را ممنوعالخروج کند.
- اگر زن از شوهرش رضایت محضری در زمینه اجازه خروج از کشور گرفته باشد مرد نمیتواند او را ممنوعالخروج کندو در صورت انجام این کار، خانم میتواند با ارائه همان مدرک به مرجع ذیصلاح، ممنوعیت خروج را لغو کند.
- درصورتیکه زن و شوهر هر دو مقیم خارج از کشور باشند مرد نمیتواند مانع از خروج همسرش شود.
- خانمهایی که با مرد غیر ایرانی ازدواجکردهاند و تابعیت ایرانی خود را حفظ کردهاند توسط شوهر ممنوعالخروج نمیشوند.
- چنانچه زن حق خروج از کشور را به عنوان یکی از شرایط ضمن عقد بیان کرده باشد و این شرط در عقدنامه رسمی و قانونی ذکر شده باشد مرد نمیتواند او را ممنوعالخروج کند.
- چنانچه ثابت شود مرد به دلیلی مانند اعتیاد، بیهوشی، جنون و مسائلی از این دست صلاحیت و اهلیت تعیین تکلیف در زمینه خروج زن را ندارد، نمیتواند همسرش را ممنوعالخروج کند.
مدارک مورد نیاز برای ممنوعالخروج کردن همسر
برای اقدام به ممنوعالخروج کردن همسر توسط شوهر، مرد باید این مدارک را به دادگاه ارائه نماید:
1- سند ازدواج یا قباله ازدواج یا کپی آن که رابطه زوجیت میان زن و مرد را ثابت کند.
2-مدارک هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی که تصدیقکننده هویت مرد باشد.
3-دادخواست یا درخواست کتبی ممنوعالخروجی
استعلام ممنوعالخروج کردن زوجه
چنانچه فرد بخواهد ممنوعالخروج بودن زوجه را استعلام کند، باید همراه با گذرنامه، به پلیس گذرنامه مراجعه کند و به صورت مستقیم برای استعلام اقدام کند.

نکات حقوقی در خصوص ممنوعالخروج کردن همسر توسط شوهر
1- چنانچه خروج از کشور برای خانم ضروری باشد، میتواند با ارائه دعوای لغو ممنوعالخروجی علیه شوهرش اقدام کند. برای این کار باید خانم تقاضای خود را به دادستانی محل اقامت ارائه کند. چنانچه دادستان خروج زن از کشور را ضروری بداند، دستور لغو ممنوعالخروجی صادر میگردد.
2-با توجه به قوانین کشور بانوان ورزشکار، هنرمند و دانشمند و … توصیه میشود که در زمان عقد وکالت بلاعزل خروج از کشور را از شوهر دریافت کنند. گرفتن این وکالت بلاعزل مانع از ایجاد مشکلات آینده میان زن شوهر میشود.
3-وقوع تعقیب کیفری برای زن و مرد میتواند موجب ممنوعالخروجی شود؛ بنابراین پیش از سفر به خارج از کشور بهتر است وضعیت خروجی خود را از اداره گذرنامه استعلام کنید.
4- باید بدانید که خانمها نیز حق ممنوعالخروج کردن شوهر خود را دارند. در پروندههای مهریه و طلاق، زن میتواند تا زمان پرداخت مهریه، شوهر خود را ممنوعالخروج کند.
امیدواریم که این مقاله توانسته باشد اطلاعات لازم را در زمینه ممنوعالخروجی همسر توسط شوهر به شما ارائه دهد. درصورتیکه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، میتوانید از طریق تلفن، تلگرام و مشاوره حضوری، سؤالات خود را با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک مطرح کنید و با یک وکیل خانواده یا وکیل طلاق در شهر خود مشورت کنید.
فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.