قوانین اجرای حکم قصاص چیست؟ در جنایتهایی که توسط چند نفر انجام شده باشد، اجرای حکم قصاص یا پرداخت دیه به چه صورت خواهد بود؟ به صورت کلی قتل به دو صورت انجام میشود. یا قتل عمد است و یا غیر عمد
قتل عمد: در این قتل مرتکب، قصد انجام قتل داشته و با علم و آگاهی از کاری که میخواهد بکند، اقدام به انجام آن عمل کرده است.
قتل غیر عمد: در قتل غیر عمد مرتکب قصد انجام قتل را نداشته و به خاطر بیاحتیاطی یا اشتباه یا تصادفاً موجب فوت طرف مقابل شده است. قتل غیر عمد دو نوع است. قتل شبه عمد و قتل خطایی
در این مقاله درباره اجرای حکم قصاص در قتل و روش اجرای این مجازات درصورتیکه قاتل بیشتر از یک نفر باشد با شما گفتگو میکنیم. همراه ما باشید.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با وکیل کیفری تماس بگیرید.

مجازات قتل عمد
براساس قوانین اسلام، مجازات قتل عمد، قصاص است و درصورتیکه قتل غیر عمد باشد، جزای آن پرداخت دیه میباشد؛ اما مسئلهای که در این مقاله به آن میپردازیم این است که اگر قتلی توسط بیشتر از یک نفر رخ دهد یا چند نفر با هم موجب مرگ فردی شده باشند، مجازات فرد چطور تعیین میشود؟ براساس قانون اگر یک عده افراد موجب آسیب به یک فرد گردند یا آسیبهای وارده منجر به مرگ فرد شود، تمام کسانی که این آسیب را وارد کردهاند در جرم شریک هستند و براساس مورد به قصاص عضو یا پرداختن دیه محکوم خواهند شد.
تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما
شماره تلفنهای ۰۹۱۵۵۰۴۶۹۰۹ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱
اجرای حکم قصاص و مجازات قاتلین در جرائم دست جمعی
در جنایتهای دست جمعی، مجازات مرتکبین جرم قتل، خواه مرتکب قتل عمد شده باشند یا غیر عمد چطور تعیین میشود؟
در این مورد باید بررسی شود که قصد قاتلین از اقدام خود چه بوده است. ما در اینجا به چند دیدگاه قانونی اشاره میکنیم:
- اگر هدف همه قاتلین کشتن مقتول باشد و عمداً مرتکب جرم شده باشند در این صورت:
- ولی دم میتواند یکی از شرکای جرم را قصاص کند و دیگران باید بلافاصله سهمشان از دیه را به فردی که قصاص میشود بپردازند.
- ولی دم میتواند همه قاتلین را قصاص کند به شرط اینکه مازاد دیه بر جنایت را قبل از قصاص به افرادی که قصاص میشوند بپردازد.
- ولی دم متوفی میتواند بیشتر از یک نفر از قاتلین را قصاص کند به شرط آنکه ولی دم و افرادی که قصاص نمیشوند سهم خودشان از دیه مازاد بر جنایت را به کسانی که قصاص میشوند بپردازند.
- ولی دم میتواند از قصاص تمام افراد گذشت کند. در این صورت قاتلین به صورت مساوی باید دیه را بپردازند و چنانچه ولی دم به دلیلی بخواهد یکی یا چند نفر از قاتلین را از پرداخت دیه معاف کند، سایر مجرمین تنها باید حق خود را از دیه بپردازند.
6- درصورتیکه مشخص شود بعضی از قاتلین عمداً مرتکب جنایت شدهاند و یک یا چند نفر غیرعمدی مرتکب جرم شدهاند شرایط متفاوت است؛ مثلاً در یک نزاع چند نفر فردی را شدیداً کتک میزنند اما یک نفر از آنها عمداً با یک وسیله کشنده مانند قمه یا چماق به فرد ضربه میزند در این حالت پزشکی قانونی تشخیص میدهد که کدام ضربه منجر به فوت شده؛ بنابراین کسی که عمداً ضربه کشنده را زده به قصاص محکوم میشود اما شرکای جرم بسته به شدت جرمی که انجام دادهاند مجازات خواهند شد.
در این شرایط، ثابت نشدن حق و نحوه اجرای قصاص، به بعضی از قاتلین برای جنایت غیرعمدی، مانع از حق قصاص به دیگران نمیشود و هرکدام از شرکا متناسب با جرمی که انجام دادهاند مجازات خواهند شد.
- چنانچه همه افراد مرتکب قتل غیر عمد باشند دریافت دیه به این صورت خواهد بود:
- چنانچه چند نفر با هم مرتکب قتل شوند، هرکدام از آنها سهم مساوی در پرداخت دیه خواهند داشت.
- درصورتیکه کسی به دیگری آسیبی وارد کند که آن آسیب منجر به مرگ شود و بعد از آن فرد دیگری او را به قتل برساند، قاتل نفر دوم است و براساس تشخیص قاضی مجازات خواهد شد و همچنین فردی که باعث آسیب به دیگری شده به قصاص عضو محکوم میشود.
- درصورتیکه آسیب بهاندازهای باشد که فرد آسیبدیده آخرین رمق حیات را داشته باشد یعنی زنده باشد اما با آسیب شدید، فرد مجرم به قصاص نفس محکوم میشود و دومین نفر به مجازات جنایت بر میت محکوم میشود که مقدار آن یک دهم دیه یک انسان زنده است.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

تفاوت دیه مرد و زن در جرم قتل
براساس قوانین ایران، دیه مرد دو برابر دیه زن است. حال اگر مردی توسط یک زن و یک مرد کشته شود، مجازات به چه صورت خواهد بود؟
باید بگوییم درصورتیکه قاتلین به عمد مرتکب جرم شده باشند و ولی دم مقتول خواهان قصاص قاتلین باشد، اولیای دم مقتول باید قبل از قصاص دیه مازاد بر جنایت را به قصاص شوندگان بدهند.
اما درصورتیکه جنایت عمدی باشد و ولی دم خواهان قصاص قاتل مرد باشد، زن باید نصف دیه کامل را به ورثه مرد قاتل بدهد. درصورتیکه ولی دم خواهان دریافت دیه باشد، هرکدام از دو قاتل باید نیمی از دیه را بپردازند.
براساس ماده 381 قانون مجازات اسلامی مجازات جرم قتل در صورت تقاضای اولیای دم قصاص است در غیر این صورت مجازات میتواند دیه و تعزیر باشد. همچنین در قتل غیر عمد نیز بهطورکلی حبس تعزیری و دیه مجازات قاتلین میباشد.
ممنون از سایت خوبتون