شرط اشتغال به تحصیل زن
شرط اشتغال به تحصیل زوجه چیست؟ یکی از مسائلی که در دادگاه خانواده به کرات مطرح میشود، مشکلات مرتبط با شرط اشتغال زن به تحصیل و کار او است. شرط اشتغال به تحصیل و شرط اشتغال به کار در حقیقت یکی از شرطهای حین نکاح است؛ یعنی در زمان عقد ازدواج، خانم این شرط را مشخص میکند و در عقدنامه ذکر میشود.
در گذشته اختلافات زیادی در زمینه اشتغال به تحصیل زن و یا کار کردن خانمها وجود داشت و خانوادههای سنتی با ادامه تحصیل یا اشتغال به کار دخترانی که ازدواج میکردند مخالفت میکردند. یا اینکه قبل از ازدواج مرد این شرط را میپذیرفت ولی بعد از ازدواج به هر دلیلی با ادامه تحصیل یا اشتغال او مخالفت میکنند. اما خانمی که سالها با تلاش و سختی تحصیل کرده و برای پیشرفت خود تلاش کرده نمیتواند به این سادگی از حق خود بگذرد.
به عنوان مثال خانمی را میشناسم که از هجده سالگی کار کرده بود و همزمان با کار، مخارج تحصیل و زندگی خود را تامین کرده بود تا پس از سالها تلاش تبدیل به مهندس موفقی شد، سپس با یکی از همکارانش ازدواج کرد و با وجود درک متقابل در آغاز ازدواج، در کمتر از یکسال تحت فشار همسر قرار گرفت تا کار را ترک کند. مسائل جانبی این پرونده و تلاش این خانم برای حفظ استقلال پای زن و شوهر را به دادگاه خانواده کشاند.
امروزه با رشد سطح فکری و فرهنگ در جامعه و همچنین مشکلات اقتصادی کار کردن خانمها هم در جامعه هم در خانوادهها پذیرفته است. بااینحال خانمها ترجیح میدهند که برای جلوگیری از مشکلات آتی این مسئله را در زمان عقد در شروط عقد قرار دهند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با وکیل خانواده کلیک کنید.


شرط اشتغال به تحصیل زن
براساس قانون هر زنی بعد از ازدواج حقوقی مانند شرط اشتغال به تحصیل را دارد؛ اما این حق برای زن دارای شرایط خاصی در قانون است. ما در این مقاله درباره شرط اشتغال به کار و شرط اشتغال به تحصیل با شما گفتگو میکنیم.
براساس اصل 21 قانون اساسی، هر فردی این حق را دارد که شغلی را که دوست دارد دنبال کند، مشروط بر اینکه این کار برخلاف عرف و اخلاق و آبروی خانواده نباشد.
براساس ماده 28 قانون اساسی، دولت وظیفه دارد تا کلیه حقوق زنان مانند تحصیل و اشتغال را تضمین کند. مشروط بر اینکه این کار مخالف اخلاق و آبروی خانواده یا موازین اسلام نباشد.
اصل 43 قانون اساسی بیان میدارد تمام زنان و مردان این حق را دارند که در زمینه مورد علاقه خود کار کنند.
ماده 1117 قانون مدنی استحکام خانواده را وظیفه مرد و زن در کنار یکدیگر میداند. به عبارتی شوهر نمیتواند مانع از کار کردن همسرش شود مگر اینکه آن کار با مصالح خانواده یا آبروی زن و شوهر منافات داشته باشد.
باید بدانید حق اشتغال به تحصیل زن یکی از حقوق اساسی انسان است؛ بنابراین توصیه میشود که برای جلوگیری از هر مشکل زناشویی در آینده، یک توافق کتبی میان طرفین ثبت میگردد که مرد تا هر زمانی که زن مایل باشد و هرجایی که شرایط اجازه دهد، نمیتواند مانع از ادامه تحصیل زن شود و زن میتواند برای پیشرفت تلاش کند. به عبارتی ازدواج نباید مانع از رشد و پیشرفت زن شود
حال اگر بعد از ازدواج یک زن و شوهر، یکی از طرفین از توافق انجام داده شده سرپیچی کند و مثلاً شوهر بخواهد بدون هیچ دلیل خاصی، مانع از ادامه کار یا تحصیل زن شود، زن میتواند حقوق خود را قانونی دنبال کند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.


شرط اشتغال به کار زن
درصورتیکه شرط اشتغال به کار زوجه در عقدنامه بیان شود، مرد بعد از ازدواج نمیتواند مانع از کار کردن همسرش شود و مانع از اشتغال او گردد. البته این شرط صرفا موجب تایید شدن اشتغال زن به کار نیست و در موارد خاصی مرد میتواند شرط اشتغال به تحصیل همسرش را ندید بگیرد و مانع از کار همسرش شود.
به عبارت دیگر درصورتیکه شغل زن با مصلحت خانواده یا آبروی آن تضاد و تناقضی نداشته باشد زن میتواند به کار کردن ادامه دهد.
اما دلایلی که کار کردن زن را مخالف مصلحت خانواده قرار میدهد کدامند؟
- هر کاری که به بنیان خانواده آسیب بزند و موجب سستی رابطه خانواده شود، شوهر میتواند با آن مخالفت کند.
- کاری که در تربیت و نگهداری فرزندان مشکل و اختلال ایجاد کند؛ یعنی اگر کار کردن زن مانع از انجام وظایف قانونی او درباره فرزندانش شود، مرد میتواند مانع اشتغال او شود.
در چنین شرایطی ممکن است دادگاه با در نظر گرفتن یک سری از شرایط، کار کردن زن را برخلاف مصالح خانواده بداند. برخی از این شرایط عبارتند از:
- شرایط زندگی زن و شوهر
- موقعیت اجتماعی آنها
- سطح اجتماعی و مالی و فرهنگی خانواده
- ویژگیهای مذهبی و اقتصادی خانواده
- محیط زندگی دو طرف و سابقه کاری آنها
و مواردی مانند این درصورتیکه مرد نتواند دلیل محکمهپسندی برای مخالفت خود با اشتغال همسرش به دادگاه ارائه کند، دادخواست مرد رد میشود اما اگر مرد بتواند دلایل مناسبی برای اینکه اشتغال زن به صلاح زندگی مشترک یا خانواده نیست ارائه کند، میتواند از ادامه کار همسرش در آن زمینه جلوگیری کند.
درصورتیکه درگیر اختلافات خانوادگی و مسائل مرتبط با شرط اشتغال به تحصیل و یا کار زن شدید، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید. شما میتوانید از طریق تلفن، تلگرام و یا مشاوره حضوری مشکلات حقوقی خود را با همکاران ما مطرح کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
شرایط ممنوع الخروج کردن زن توسط شوهر
تماس فوری با تیم حقوقی حرفهای در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011