درباره قرابت نسبی و قرابت سببی چه میدانید؟ قرابت در کلام به معنای وجود خویشاوندی است. در فقه اسلام احکام مختلفی در زمینه خویشاوندان وجود دارد. از جمله مسئله ارث و مواردی از این دست. در حقوق مدنی ایران بهطورکلی سه نوع قرابت وجود دارد، قرابت سببی، قرابت نسبی و قرابت رضاعی
ما در این بخش هر کدام از این موارد را بررسی میکنیم و توضیحات مفصلی درباره آنها ارائه میکنیم.
تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما
شماره تلفنهای 09150998001 و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

قرابت نسبی
لفظ نسب همانطور که از معنای آن مشخص است به معنای داشتن رابطه خویشاوندی و خونی است.به عبارت دیگر زمانی که دو نفر با هم رابطه خویشاوندی داشته باشند، با هم قرابت نسبی دارند. بهطورکلی قرابت نسبی از رابطه خونی میان اعضای خانواده شکل میگیرد. مانند پدر، مادر، خواهر، برادر، عمه، عمو، خاله، دایی و …
قرابت سببی
قرابت سببی رابطهای است که به دلیل ازدواج شکل میگیرد. مانند رابطه میان زن و شوهر، خواهرشوهر، مادر شوهر، خواهرزن، مادرزن، پدرزن و … در حقیقت قرابت سببی رابطهای است که در بسیاری از مسائل حقوقی مسئلهساز است. در بیشتر دعاوی حقوقی، مشکل حقوقی در رابطههای سببی شکل میگیرد.
براساس ماده 1033 قانون مدنی زمانی که زن و مردی با یکدیگر ازدواج میکنند و به واسطه ازدواج رابطه خویشاوندی پیدا میکنند، تمام خویشاوندان نسبی آنها با یکدیگر قرابت سببی پیدا میکنند. این مسئله در مورد تمام خانواده زن و شوهر صادق است. مثلاً پدر و مادرزن یک مرد به واسطه ازدواج دخترشان، با داماد نسبت پیدا میکنند و همین مسئله درباره والدین مرد با عروس نیز هست.
در شرع اسلام یک سری قوانین برای ایجاد حرمت در ازدواج مشخص شده است که هم در ازدواج دائم و هم در ازدواج موقت صادق است. مثلاً اینکه زمانی که مردی با زنی ازدواج میکند، مادر آن زن به او محرم میشود و بنابراین ازدواج با مادرزن حرام است. همین مسئله در رابطه میان عروس و پدرشوهر نیز صادق است. مثلاً در صورت فوت پسر خانواده، پدرشوهر نمیتواند با عروس خود ازدواج کند و این ازدواج حرام ابدی است. در مورد ازدواج موقت نیز همین مسئله صادق است.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

ممنوعیت نکاح در قرابت سببی
در قرابت سببی برخی موارد وجود دارد که طرفین را به یکدیگر حرام میکند. یعنی امکان ازدواج میان یک سری افراد با قرابت سببی باطل و ممنوع است. ما در اینجا به چند مورد اشاره میکنیم.
- ازدواج با بعضی از اقوام سببی کاملاً ممنوع و ممنوع و حرام ابدی است مثلاً ازدواج با مادرزن یا پدرشوهر پس از فوت همسر یا شوهر نیز حرام است و در هر شرایطی امکانپذیر نیست.
- ازدواج با بعضی از اقوام سببی در شرایطی حرام و ممنوع است که ازدواج قبلی پایدار باشد. مثلاً ازدواج با خواهرزن تا زمانی که خواهر او را در عقد خود دارد (دائم یا موقت) حرام و باطل است.
- ازدواج با بعضی از اقوام سببی بدون اجازه همسر باطل است. مثلاً مرد نمیتواند بدون اجازه همسرش با خواهرزاده او ازدواج کند.

قرابت رضاعی
نوع دیگر قرابت در قوانین عرفی و شرعی ما، قرابت رضاعی است. این نوع قرابت نتیجه شیر خوردن یک طفل از زنی به جز مادر خودش است. مثلاً دایه یک خویشاوند رضاعی است.
در برخی از موارد که مادر بیمار شده یا شیر او به دلیل بیماری خشک شده یا به دلیل داروهایی که میخورد نباید به طفل خود شیر دهد، ممکن است از زن شیرده دیگری برای تغذیه نوزاد کمک بگیرد که به عنوان دایه شناخته میشد. در این حالت دایه به کودک محرم میشود و فرزند دایه که با این کودک هم شیر است نیز به کودک محرم میشود. بنابراین هیچ مردی نمیتواند با مادر و خواهر رضاعی خودش ازدواج کند یا هیچ دختری نمیتواند با برادر رضاعی خود ازدواج کند.
انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
سامانه حقوقی عدلاک
سامانه حقوقی عدلاک با داشتن تیمی از وکلای ماهر و حرفهای در زمینه مسائل کیفری و حقوقی، تنظیم پروندههای قضایی، پروندههای حقوقی خانواده و طلاق و مسائلی از این دست آماده کمکرسانی به شما عزیزان در کلیه امور کیفری و حقوقی میباشد. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما
شماره تلفنهای 09150998001 و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱