وکیل حقوقی در مشهد : دعوای ممانعت از حق یعنی فردی، ملک دیگری را تصاحب کند و مانع از دسترسی مالک به ملک خود گردد؛ اما مزاحمت به معنی ایجاد اختلال در دسترسی مالک و صاحبمال به حق خود است. اگرچه ممکن است. این دو جرم از نظر ظاهری تا حدودی به هم شباهت دارند و تا حدی نیز متفاوت از یکدیگرند.
مطابق فصل هشتم قانون آیین دادرسی مدنی انواع مختلفی از تصرف عدوانی، دعوای مزاحمت و دعوای ممانعت از حق وجود دارد که بهطورکلی به آنها تصرف میگوییم؛ اما این دعاوی هرکدام شرایط خاص خود را دارند. همچنین برای طرح دعاوی تصرف نیازی نیست که فرد حتماً مالک ملک باشد، صرف اینکه مدتی در ملک تصرف داشته باشد برای ادعای شکایت کافی است.
یکی از شناختهشدهترین پروندههای حقوقی در زمینه املاک است. به خصوص در زمینه مزاحمت و ممانعت پروندههای بسیاری وجود دارد. ما در اینجا در زمینه تفاوتهای این دو نوع از دعاوی حقوقی با شما گفتگو میکنیم.

دعوی ممانعت از حق چیست؟
مطابق ماده 159 از فصل هشتم آیین دادرسی مدنی، دعوای ممانعت از حق به معنی این است که فردی خواستار رفع ممانعت از حق ارتفاق یا حق انتفاع خود در ملک دیگری باشد. در این شرایط دارندۀ حق نمیتواند از حقی که در ملک مذبور دارد استفاده کند؛ مثلاً اگر کسی اجازه ندهد که صاحب حق عبور از زمین از زمین عبور کند در این صورت دعوای ممانعت از حق مطرح میشود.
البته در این نوع دعوی خواهان حتماً نباید مالک ملک باشد، بلکه هرکسی که نسبت به آن ملک حق انتفاع یا ارتفاق دارد میتواند دعوی خود را مطرح کند؛ اما در طرح دعوی ممانعت از حق فرد باید بتواند سابقۀ تصرف خود در مال را ثابت کند؛ یعنی در دادگاه ثابت کند که در گذشته در این مال یا زمین یا خانه تصرف داشته و از آن استفاده میکرده است. درباره اثبات این مسئله جداگانه در مقالهای صحبت کردهایم.

دعوای مزاحمت چیست؟
ماده 160 از فصل هشتم قانون آیین دادرسی مدنی دعوای مزاحمت را یکی از دعاوی تصرف معرفی میکند و میگوید: «دعوای مزاحمت، عبارت است از دعوایی که بهموجب آن، متصرف مال غیرمنقول، درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را مینماید که نسبت به متصرفات او مزاحم است، بدون اینکه مال را از تصرف متصرف، خارج کرده باشد.»
مطابق این تعریف، در دعوای مزاحمت فرد بدون اینکه مال را از تصرف فرد متصرف خارج نماید، مزاحم تصرف او میشود. مزاحمت در دعاوی باید در زمان حال باشد و صاحب حق نمیتواند درباره مزاحمتی که در گذشته رخ داده و الان وجود ندارد، ادعا و دعوا کند.
ماده 174 قانون مدنی دراینباره توضیحاتی داده است که به طور خلاصه مفهوم آن این است که در دعوای مزاحمت دادگاه در صورتی به نفع خواهان رأی میدهد که عدوانی بودن کار فرد مزاحم به اثبات برسد. همچنین برخلاف دعوای ممانعت از حق، در دعوای مزاحمت نیازی نیست که شاکی حتماً مالک ملک موردنظر باشد و فقط داشتن سابقۀ تصرف در ملک در این مورد کافی است.

بیشتر بدانید:
در چه صورت اموال فرد ورشکسته حراج میشود؟
قوانین بازنشستگی در ایران
تفاوت میان دعوای مزاحمت و ممانعت از حق چیست؟
شاید در اولین نگاه مزاحمت و ممانعت از حق را یک نوع دعوی ببینید اما آن دو با هم تفاوتهای زیادی دارند. در این بخش درباره تفاوتهای این دو دعوی توضیحاتی را ارائه میکنیم.
- در مورد ممانعت از حق، مجرم در حقیقت کاملاً مانع استفاده طرف مقابل و تصرف او در حق خود است؛ اما در مزاحمت فرد موجب اختلال در زندگی کسانی شده است که مالک یا ساکن فعلی هستند و در حقیقت ایجاد مزاحمت کرده است؛ مثلاً اگر فردی با ایجاد حصار و حفرههای عمیق مزاحم عبور فرد دیگر به سمت خانه یا زمینش شود ممانعت انجام داده است. این مورد بهخصوص در زمینهای روستایی بسیار ایجاد میشود که مسیر عبور و مبور یک نفر به سمت زمین زراعی از زمین فرد دیگری میگذرد و آن فرد مانع از عبور فرد به سمت زمینش میشود. درحالیکه قانونا حق عبور و مرور دارد.
- در مزاحمت مال از دست صاحب حق خارج نشده اما مزاحم موجب ایجاد مشکلاتی میشود مثلاً فردی در خانهای مستأجر باشد اما صاحبخانه هرچند روز یکبار کلید بیندازد و وارد خانه شود تا مثلاً به باغچه آب دهد!
همانطور که میبینید شکل این دو دعوا از پایه متفاوت است بنابراین دعاوی مرتبط با آنها نیز متفاوت است. در چنین مواقعی برای احقاق حقوق خود به سراغ یک مشاور یا وکیل حقوقی مشهد بروید تا شما را در زمینه حل قانونی دعوای فوق راهنمایی کند.
پاسخ به چند سؤال متداول
دعوای ممانعت از حق چیست؟ دعوای ممانعت از حق به معنای تقاضای یک نفر از قانون برای رفع سد و مانع از حق ارتفاق یا انتفاع خودش در ملک دیگری است.
دعوای مزاحمت از حق چیست؟ دعوای مزاحمت از حق دعوایی است که در آن فرد متصرف ملک یا مال غیرمنقول درخواست رفع مزاحمت فرد دیگری را دارد.

وکیل حقوقی در شهر مشهد
در مواقعی که درگیر یکی از موارد حقوقی می شوید، بهترین کار این است که با یک وکیل حقوقی تماس بگیرید تا شما را از حقوق قانونی تان مطلع کند. همچنین برای نوشتن شکایت نامه و ثبت شکایت راهنمای شما باشد. به این ترتیب می توانید از ساده ترین مسیر به حقوق خود دسترسی پیدا کنید. همکاران ما در موسسه حقوقی مهر آرتا نوین آماده ارائه مشاوره در زمینه پرونده های حقوقی و مسائل مرتبط با مزاحمت حقوقی هستند. شما همچنین می توانید با مراجعه به گروه تلگرامی مشاوره حقوقی ما ، سوالاتتان را با همکاران ما مطرح کنید و پاسخ سوالات حقوقی خود را از وکلای مجموعه دریافت کنید.
- وکیل کلاهبرداری در فریمان
- دیه استخوان دنده در حالت شکستگی، در رفتن و ترک خوردن
- وکیل برای دادخواست مطالبه اجرتالمثل ایام زوجیت
- لعان در حقوق ایران _09150998001
- نمونه قرارداد یکسان سازی معاملات اموال غیرمنقول