جرائم مواد مخدر چه مواردی هستند و قوانین ایران چه مجازاتی را برای آنها در نظر گرفته است؟ انواع جرائم مواد مخدر چیست و کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به جرائم مواد مخدر را دارد. بهترین وکیل مواد مخدر در مشهد کیست ؟
مواد مخدر چیست و به چه مواردی مواد مخدر میگویند؟
مواد مخدر در حقیقت شامل هر مادهی طبیعی یا شیمیایی است که استفاده از آن موجب تسکین دهندگی، نشئگی یا سرخوشی شود و ایجاد وابستگی کند. این مسئله شامل قرصهای روانگردان نیز میشود؛ بنابراین هر مادهای که به نوعی موجب وابستگی فرد شود و تعادل او را بر عقل و احساس خود بهم بزند در میان مواد مخدر جای میگیرد و در جرائم مرتبط با مواد مخدر بررسی میشود.
مواد مخدر در قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر
نگهداری، خرید، فروش ، حمل یا تولید مواد مخدر در قانون ایران جرم بوده و مطابق قانون مجازاتهایی برای آن در نظر گرفته شده است؛ و انجام دهنده آن تحت تعقیب کیفری قرار میگیرد. میزان مجازات و نوع آن بسته به جرم انجامشده متفاوت است؛ اما احکام صادره برای مواد مخدر محکم و قاطع بوده و تلاش شده است که بازدارندگی مناسب را داشته باشد.
همچنین در سالهای اخیر اصلاحاتی برای این قوانین در نظر گرفته است که برخورد با جرائم مواد مخدر را تلطیف کرده است. به این ترتیب که بعضی از جرائمی که در گذشته محکومیت اعدام را در پی داشت، به حبسهای طولانیمدت تغییر یافت. اگر درگیر یکی از جرائم مرتبط با مواد مخدر شدید، توصیه ما به شما این است که با یک وکیل مواد مخدر در مشهد تماس بگیرید و از راهنمایی تخصصی متخصصین حقوق بهره ببرید.
انواع جرائم مواد مخدر در حقوق ایران
جرائم مواد مخدر در کشور ما بسته به نوع مواد مخدر متفاوت است؛ بنابراین احکام صادره برای این جرائم نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود. برخی از جرائم مواد مخدر به شرح زیر است:
- کشک خشخاش و کوکائین
- کشت شاهدانه اگر با هدف تولید مواد مخدر یا روانگردانهای صنعتی غیر دارویی باشد.
- ایجاد یا اداره کردن مکان استعمال مواد مخدر
- وارد کردن، صادر کردن یا ارسال انواع روانگردانهای صنعتی و مواد مخدر
- ساخت و تولید مواد مخدر صنعتی و غیر صنعتی (مانند شیشه یا قرص اکس)
- حمل ، نگهداری و پنهان کردن مواد مخدر و قرصهای روانگردان
- فروش و توضیح و ترانزیت مواد مخدر یا انواع روان گردانهای صنعتی غیر دارویی
- استفاده از مواد مخدر صنعتی یا غیر صنعتی و داروهای روانگردان غیر دارویی به هر صورت
- تولید ، ساخت و خرید و فروش لوازم ساخت، مصرف و استعمال مواد مخدر
- از بین بردن و مخفی کردن مدارک جرائم مرتبط با مواد مخدر
- جاسازی و نگهداری مواد مخدر صنعتی یا سنتی و قرصهای روانگردان یا لوازم مصرف آنها در مکانی با هدف متهم کردن فرد دیگر
- پناه دادن یا فراری دادن محکومین و متهمان مواد مخدر که فراری هستند یا دستگیرشدهاند.

نحوه دستگیری در جرایم مواد مخدر
در بیشتر مواقع، متهمان جرائم مواد مخدر توسط ضابطان دستگیر میشوند و پس از مدتها تعقیب و نظارت سازندگان و فروشندگان دستگیر میشوند. در بیشتر مواقع از طریق اعترافات افراد مختلف، مجرمان متعدد شناسایی میشوند. همچنین این احتمال وجود دارد که مأمورین در حین انجام وظیفه و گشت زنی با شواهد انجام جرم روبرو شوند.
چنانچه ضابط قضایی شخص را در حین ارتکاب جرم خرید و فروش یا استعمال مواد مخدر ببیند، این جرم به عنوان جرم مشهود شناخته میشود و مطابق مواد 44 و 45 آیین دادرسی کیفری با فرد برخورد میشود. همچنین مأمورین مواد مخدر میتوانند با در دست داشتن حکم تفتیش و کسب اجازه از قاضی کشیک به منزل فرد مراجعه کرده و پس از تفتیش مدارکی از قبیل مواد مخدر جاسازی شده یا لوازم مصرف و …را ضبط نمایند. در هر دو حالت فرد مجرم دستگیر و تحویل مراجع ذیصلاح خواهد شد.
لازم است بدانید که جرائم مواد مخدر از جرائمی است که مرتکب آن به هر صورتی که دستگیر شود به عنوان متهم به بازداشتگاه ارجاع داده میشود. مواد مخدر کشف شده وزن میشود و میزان دقیق و نوع آن در پرونده ثبت میشود. پس از اینکه کلیه حقوق فرد بازداشت شده به او اطلاع داده شد ، از او امضا و اثر انگشت گرفته میشود. همچنین به متهم اجازه تماس با خانواده جهت اطلاع از بازداشت شدنش نیز داده میشود. نیروهای مسئول بعد از انجام تحقیقات و تکمیل پرونده ، پرونده کیفری را جهت رسیدگی به دادسرا ارسال میکنند.
مرجع رسیدگی به جرم مواد مخدر
مطابق بند پ ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه انقلاب مرجع رسیدگی به تمام جرائم مرتبط با مواد مخدر میباشد. شعبه این دادگاه در مرکز هر استان دایر شده است. همچنین در حوزه قضایی برخی از شهرستانها نیز شعبههایی از دادگاه انقلاب دایر شده است.
چنانچه جرم فوق در محدوده شهرستانی انجامشده باشد که فاقد دادگاه انقلاب است، نزدیکترین حوزه قضایی که دارای این دادگاه است مرجع صلاحیت خواهد بود؛ اما چنانچه هیچکدام از شهرستانهای استان دادگاه انقلاب نداشته باشند، متهم به همراه پرونده و شواهد به دادگاه انقلاب مرکز استان ارسال میگردد.
برای مطالعۀ بیشتر:
برای مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری همکاران ما در موسسه حقوقی مهر آرتا نوین کلیک کنید.
مجازاتهای مشخص برای جرائم مواد مخدر
مطابق قانون مبارزه با مواد مخدر، انواع و میزان مختلف مواد مخدر احکام متفاوتی را شامل میشوند. این به این معناست که در جرائم مواد مخدر، تعیین مجازات به موارد خاصی وابسته است. طبق قانون برای هر نوع از مواد مخدر مجازاتهای خاص آن در نظر گرفته شده است که میتواند شامل جریمه نقدی، شلاق، زندان، مصادره اموال و اعدام گردد.
ماده 28 قانون مبارزه با مواد مخدر در صورت وجود دلایل کافی کلیه اموال به دست آمده از راه قاچاق مواد مخدر یا روان گردانهای صنعتی و غیر صنعتی و همچنین اموال متهمان فراری را مصادره کرده و به نفع دولت ضبط میکند. همچنین طبق ماده 214 و 215 قانون مجازات اسلامی امکان دارد که حکم دادگاه بر مصادره کردن، ضبط کردن یا معدوم کردن اموال مرتبط با ارتکاب جرم نیز باشد.
همچنین اصل 53 قانون اساسی بیان میدارد که کلیه دریافتهای دولت در حساب خزانهداری کل جمع میشود و پرداختها در حد اعتبارات تصویبشده مطابق قانون انجام میشود.
آیا مجازات مواد مخدر قابل تخفیف است؟
با توجه به اینکه حکم جرائم مواد مخدر با یکدیگر متفاوت است برخورد قوانین نیز با آن متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال پروندهی حمل 10 گرم تریاک که مرتکب آن سابقۀ حمل مواد مخدر ندارد با پرونده فردی که همین مقدار مواد مخدر از او گرفته شده اما سابقه قبلی مرتبط با مواد مخدر دارد متفاوت خواهد بود. همچنین نوع و میزان مواد مخدر، رفتار زندانی، سن و بیماری او و میزان همکاری او با مأمورین از دیگر مواردی است که میتواند تا حد زیادی در مجازاتهای جرائم مواد مخدر مؤثر باشد.
عملکرد وکیل جرائم مواد مخدر
در قوانین حقوقی ایران جرائم مواد مخدر سنگین و غیرقابلگذشت است؛ بنابراین بهترین کار این است که همان ابتدای دستگیری نسبت به اعطای وکالت به فردی با تجربه و متخصص اقدام کنید؛ زیرا مهمترین بخش پرونده مواد مخدر صفحات اولیه آن است؛ بنابراین قبل از اینکه اظهارات خود را تکمیل و امضا کنید و به مأموران تحویل دهید باید با یک وکیل صحبت کنید. همچنین با رسیدگی پرونده در دادسرا متهم یکبار دیگر فراخوانده میشود تا اظهارات ثبت شده توسط بازپرس یا دادیار یکبار دیگر مورد تائید و اعتراف قرار گیرد.
این موارد حتماً باید در حضور یک وکیل مواد مخدر انجام شود چراکه از نظر فقهی پس از اقرار امکان انکار وجود ندارد و متهمی که در دادسرا اقرار کرده باشد نمیتواند در دادگاه حرفهای خود را انکار کند؛ بنابراین به محض دستگیری درخواست وکیل کنید و تا حضور وکیل خود از هرگونه اعتراف و گفتگو بپرهیزید. هیچ برگهای را امضا نکنید. چنانچه از نظر مالی در مضیقه هستید میتوانید درخواست وکیل تسخیری کنید.
دفاع از جرم مواد مخدر
دفاع از متهم مواد مخدر باید مؤثر و قانونمند باشد. به عنوان مثال نحوه دستگیری متهم، مواردی که از او کشف شده است. سابقهدار بودن یا عدم سابقهدار بودن فرد، تشکیل پرونده شخصیت برای متهم و اینکه آیا در پرونده شبههای وجود دارد؟ اظهارات متهم چطور با قانون مطابق شده است و اینکه لایحهی دفاع از متهم مواد مخدر چطور باید تنظیم شود؟ تمام این موارد نیازمند کمک گرفتن از وکیل مواد مخدر آگاه و با سابقه است که دانش کافی را در زمینه مواد مخدر داشته باشد.
قرار وثیقه برای متهم مواد مخدر
در زمینه مواد مخدر صدور قرار بازداشت بستگی به قوانین خاصی دارد. تنها در موارد مندرج در موارد 237 و 238 امکان بازداشت متهم وجود دارد. همچنین درصورتیکه متهم قادر به ارائه وثیقه به دادگاه نباشد در زندان میماند؛ بنابراین اگر متهم قادر به پرداخت مبلغ وثیقه باشد تا زمان دادگاه از زندان آزاد میشود.
نکته: چنانچه برای مجرم مواد مخدر قرار وثیقه صادر شود و این قرار سنگین باشد. به نحوی که متهم قادر به پرداخت آن نبوده و نسبت به آن اعتراض داشته باشد، طبق مورد دادگاه صالح به اعتراض رسیدگی میکند و نظر قطعی خود را اعلام میدارد.
وکیل پرونده مواد مخدر در مشهد
همانطور که گفته شد جرائم مواد مخدر بسیار مهم و جدی هستند و دادگاه انقلاب در برخورد با مجرمین این جرائم قاطعیت و جدیت بالایی دارد؛ بنابراین بهترین توصیه این است که از راهنمایی یک وکیل متخصص برای حل اتهامات مرتبط با مواد مخدر استفاده کنید
- وکیل کلاهبرداری در فریمان
- دیه استخوان دنده در حالت شکستگی، در رفتن و ترک خوردن
- وکیل برای دادخواست مطالبه اجرتالمثل ایام زوجیت
- لعان در حقوق ایران _09150998001
- نمونه قرارداد یکسان سازی معاملات اموال غیرمنقول