سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

قبول و رد ترکه توسط وراث، آثار حقوقی قبول و رد ترکه

 قبول و رد ترکه توسط وراث:درباره آثار حقوقی قبول و رد ترکه توسط وراث چه میدانید؟ همان‌طور که میدانید تقسیم ارث و ترکه دارای شرایط خاصی است و مراحل مختلفی دارد؛ مثلاً این‌که متوفی چه نسبت خویشاوندی با فرد داشته باشد در میزان ارث مؤثر است. مهم‌ترین افرادی که از فرد ارث می‌برند همسر، فرزند و پدر و مادر او هستند.

 اما مسئله‌ای که در این مقاله به آن می‌پردازیم در زمینه قبول و رد ترکه توسط وراث است؛ اما چرا مسئله قبول و رد ترکه توسط وراث اهمیت دارد؟ باید بگوییم که قبول و رد ترکه در اداره ترکه و تصفیه بدهی‌های متوفی مؤثر است.اگر ورثه متوفی ترکه را بپذیرند، باید تمام بدهی‌ها و دیون فرد را بپردازند. مگر اینکه در حد تحریر ترکه آن را قبول کرده باشند. اگر افراد ترکه را رد کردند، وظیفه‌ای برای پرداخت بدهی‌های متوفی ندارند.

در زمینه قبول و رد ترکه توسط وراث، ورثه به صورت کتبی در قالب سند رسمی یا سند عادی آن را به دادگاه اعلام می‌کند یا به صورت ضمنی ترکه را قبول می‌کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و حضوری کلیک کنید.

قبول و رد ترکه توسط وراث

قبول و رد ترکه توسط وراث به دو صورت انجام می‌شود

  • قبول به صورت مطلق
  • قبول مشروط یا ضمنی

قبول ترکه به صورت مطلق: در این حالت وراث بدون هیچ شرطی، سهم خود از ترکه را به صورت کتبی رسماً می‌پذیرند. در این شرایط ورثه با قبول ترکه متوفی، پرداخت دیون او را نیز می‌پذیرند. اگر بدهی‌های متوفی بیشتر از اموال او باشد، هرکدام از ورثه به نسبت سهم خود از ترکه، مسئول پرداخت بدهی‌ها خواهند بود. مگر اینکه میزان ترکه از دیون فرد کمتر باشد. در صورت اثبات هرکدام از این موارد، ورثه تکلیفی برای دیون بیشتر از آن ندارند.

 قبول مشروط یا ضمنی:

  • قبول مشروط : در این حالت قبول و رد ترکه به صورت مشروط مشخص می‌شود و در متن نوشته می‌شود؛ یعنی وراث فقط تا میزانی که از اموال متوفی به آنها می‌رسد در قبال پرداخت دیون او مسئول هستند.
  • قبول ضمنی : در این حالت از روی رفتار و اعمال افراد مشخص می‌شود که ورثه سهم‌الارث خود از ترکه را پذیرفته‌اند؛ بنابراین ورثه باید بدهی‌هایی که بر گردن متوفی بوده را به نسبت سهم خودپرداخت کنند.
تقسیم ارث

 توقیف اموال ورثه در صورت عدم پرداخت دین متوفی

درصورتی‌که وراث، ترکه متوفی را بپذیرند، اما دین او را نپردازند، طلبکاران می‌توانند از دادگاه برای اجرای ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی درخواست کنند و حکم به توقیف اموال ورثه کنند.

تماس فوری با بهترین وکیل در شهر شما

شماره تلفن‌های ۰۹۱۵۵۰۴۶۹۰۹ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱

رد ترکه و آثار حقوقی آن

در پرونده‌های قبول و رد ترکه توسط وراث، درصورتی‌که یک یا چند نفر از وراث، اقدام به رد ترکه نماید، معنای آن رد تملک نیست؛ زیرا براساس قانون، تملک ترکه به صورت قهری است و قبول آن ربطی به ارادۀ ورثه ندارد.

در حقیقت رد ترکه به معنی اجتناب کردن از تصفیه ترکه و رد سمت مدیریت آن می‌باشد.در این حالت ورثه موظف خواهند بود طی یک ماه از زمان فوت متوفی، موضوع را کتبا یا شفاها به دادگاه اطلاع دهند. درصورتی‌که ترکه تحریر شده باشد، این مهلت یک ماه از تاریخ خاتمه تحریر ترکه آغاز می‌گردد.

درصورتی‌که ورثه در زمان مشخص شده نسبت به رد ترکه اقدامی انجام ندهند، سکوت آنها به معنای قبول مشروط ترکه می‌باشد.

 قبول و رد ترکه و مدیریت تصفیه

زمانی که وراث نسبت به قبول و رد ترکه تصمیم گرفتند، مهمترین اثر رد ترکه این است که ورثه‌ای که از متوفی ارثی نبرده‌اند، در پرداخت دیون او نیز مسئولیت ندارند؛ اما چه ورثه سهم‌الارث خود را از ترکه قبول کرده باشند و چه آن را رد کرده باشند، بعد از تصفیه بدهی‌های متوفی، باقیمانده این مبلغ به نسبت سهم‌الارث میان آنها تقسیم می‌گردد.

 درصورتی‌که چند نفر از ورثه ترکه را رد کنند و چند نفر از آنها ترکه را بپذیرند، آنهایی که ترکه را پذیرفته‌اند عهده‌دار تقسیم ترکه و پرداخت دیون متوفی خواهند شد و در این صورت ورثه‌ای که ترکه را نپذیرفته‌اند حق اعتراض ندارند.

چنانچه همۀ وراث ترکه را رد کنند، اگر متوفی برای ادارۀ اموال خود وکیل یا وصی مشخصی داشته باشد، تصفیه ترکه بر عهده او خواهد بود. در غیر این حالت، دادگاه طی یک هفته، تصفیه ترکه را به مدیر تصفیه واگذار می‌نماید.

مبنای تقسیم ترکه

یکی از پرسش‌هایی که در زمینه قبول و رد ترکه توسط وراث پرسیده می‌شود، این است که اگر افراد ذی‌نفع در ارث، حاضر و رسید باشند، تقسیم ترکه به چه صورتی خواهد بود؟ در این صورت این افراد می‌توانند ترکه را به تراضی تقسیم کنند؛ اما چنانچه یک یا چند نفر از اشخاص ذی‌نفع در تراضی شرکت نکنند، دادگاه نتیجۀ تراضی را به فرد غایب اخطار می‌دهد تا طی مدت مشخصی رضایت یا عدم رضایت خود را اعلام کند. درصورتی‌که فرد غایب دلایل موجهی درباره اعلام نظر خود نداشته باشد و اعلام نظر نکند، تقسیم اموال براساس توافق انجام می‌گردد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و حضوری کلیک کنید.

تقسیم ترکه

تقسیم ترکه ورثه محجور و غایب

درصورتی‌که بین وراث فرد متوفی فردی وجود داشته باشد که محجور است یا غیبت دارد، تقسیم ترکه به چه صورتی انجام می‌شود؟

در این حالت تقسیم ترکه توسط نماینده فرد غایب یا محجور انجام می‌شود. هدف از دعوای تقسیم ترکه این است که اموال متوفی اعلام شود و میزان ارث هرکدام از افراد از ماترک او توسط قانون مشخص گردد.

 ادعای مالکیت ثالث در اموال متوفی

اگر در حین مراحل قبول و رد ترکه توسط وراث متوفی مشخص شد فرد ثالثی در اموال مورد تقسیم ادعای مالکیت دارد یا در زمینه مالکیت برخی از لوازم میان وراث اختلافی ایجاد شود، این اختلاف یک دعوای مالی محسوب می‌شود و براساس قانون مرتبط با بهای خواسته یا امکان تجدیدنظرخواهی و … است که دعاوی مالی محسوب می‌شود.

همین‌طور که می‌بینید تقسیم ارث آن‌قدرها هم که به نظر می‌رسد کار ساده‌ای نیست و نیاز به مشاوره و مشورت با یک وکیل تقسیم ارث پیش از اقدام به قبول و رد ترکه توسط وراث لازم و ضروری به نظر می‌رسد. توصیه ما این است که در این نوع مسائل، برای حفظ حقوق خود با یک وکیل مشورت کنید.

همکاران ما در سامانۀ حقوقی عدلاک آماده پاسخگویی به شما عزیزان در مورد مسائل مرتبط با دعاوی ارث می‌باشند. شما می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی، مشاوره حقوقی حضوری یا آنلاین با همکاران ما در زمینه مشکلات حقوقی خود مشورت کنید و از بهترین حقوقدانان شهر خود راهنمایی حقوقی دریافت کنید.

تماس فوری با بهترین وکیل در شهر شما

شماره تلفن‌های ۰۹۱۵۵۰۴۶۹۰۹ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱

 درخواست تقسیم ارث توسط افراد ذیصلاح

در برخی موارد قبول و رد ترکه توسط وراث امکان‌پذیر نیست؛ یعنی افراد به توافق نمی‌رسند یا برخی از افراد زیاده‌خواهی می‌کنند و این امکان وجود دارد که حقی ضایع شود. در این حالت، وصی، قیم یا ولی وارثی که محجور است می‌تواند از دادگاه تقاضای تقسیم ترکه نماید. همچنین اگر یکی از وراث غایب باشد یا جنین باشد، وکیل یا وصی یا امین آن فرد می‌تواند این درخواست را بنماید.همچنین موصی‌له و وصی راجع به موصی‌به درصورتی‌که وصیت متوفی بخشی از ترکه مشاع باشد، می‌توانند به صورت کتبی از دادگاه تقاضای تقسیم ترکه نمایند.

 باید قبول کنید که قبول و رد ترکه توسط وراث همیشه هم کار ساده‌ای نیست. بسیاری از مواقع این مسئله منجر به دعواهای خانوادگی می‌گردد و امروزه تقریباً در هر خانواده‌ای یکی دو مورددعوای قدیمی داریم که در آن یک نفر معتقد است دیگری حقش را ضایع کرده است. درصورتی‌که اگر افراد در زمان مناسب از مشورت یک حقوقدان استفاده کنند شاید هرگز حقوقشان پایمال نگردد.

به عنوان مثال فردی را می‌شناسم که در دو دونگ از خانه پدری، مالک بود. پس از فوت پدر، سایر ورثه از وضعیت روحی بد فرد سوءاستفاده کردند و مدعی شدند که دو دانگ فوق، سهم‌الارث او بوده و به این ترتیب از او بابت سهم‌الارث پدری امضا گرفتند. اگرچه اگر این فرد بعداً با یک وکیل مشورت می‌کرد امکان نداشت که به سادگی سهم‌الارث خود را از دست بدهد و این فرد بعداً با مشورت با یک وکیل مناسب، به حقوق خود اطلاع یافته و توانست حقوق خود را وصول نماید.

نحوه درخواست تقسیم ترکه

در درخواست کتبی که بابت تقسیم ترکه به دادگاه ارائه می‌شود، باید درخواست‌کننده نام و میزان سهم هرکدام از وراث را بنویسد. چنانچه این درخواست تقسیم ترکه توسط دادگاه، از سوی بعضی از ورثه مطرح گردد، این خواسته قابل استماع نیست در نتیجه دادگاه آن را رد می‌کند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.