سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

دعوای دستور تخلیه

دعوای دستور تخلیه چیست؟ دعوای دسته تخلیه دعوایی است که در آن مالک یک مال غیرمنقول علیه یک متصرف که قبلاً با اجازه مالک در ملک تصرف کرده اما بعداً به این تصرف ادامه داده و حاضر به تخلیه نشده است ادامه دارد.

دعوای دستور تخلیه زمانی رخ می‌دهد که مالک پس از پایان قرارداد اجاره با مقاومت مستأجر و تخلیه نکردن ملک توسط او مواجه می‌شود؛ بنابراین از طریق قانونی برای تخلیه ملک خود اقدام می‌کند.

تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما

شماره تلفن‌های ۰۹۱۵۵۰۴۶۹۰۹ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱

البته مواردی نیز وجود دارد که مالک خودش داوطلبانه ملکی را به متصرف داده و بعد خواهان تخلیه ملک شده است. یا اینکه در مدت قرارداد، مالک برای خود خیار شرط گذاشته باشد یعنی حق فسخ قائل شده باشد. در صورت وجود شرط خیار، مالک می‌تواند هر زمان که بخواهد، بدون هیچ دلیل موجهی استرداد مال خود را از مستأجر بخواهد و چنانچه مستأجر از همکاری سرباز بزند، با همان قرارداد می‌تواند دعوای تخلیه مطرح کند و دستور تخلیه بگیرد.

مسئله دیگری که می‌تواند موجب دعوای دستور تخلیه شود، اشتباه مستأجر در استفاده از موضوع اجاره است؛ مثلاً سهل‌انگاری مستأجر در نگهداری از محل اجاره یا استفاده از آن خلاف آنچه در قرارداد آمده؛ مثلاً فردی خانه‌ای را برای زندگی اجاره می‌کند اما آن را به آرایشگاه تبدیل می‌کند.

در این مقاله به بررسی شرایط مرتبط با دعوای دستور تخلیه، حکم تخلیه و دلایل نیاز به وکیل برای حکم تخلیه می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

دعوای دستور تخلیه

عدم تحویل

گاهی این شرایط ایجاد می‌شود که یک مستأجر بعد از پایان مدت می‌خواهد ملک را تخلیه کند، اما صاحب‌خانه ملک را تحویل نمی‌گیرد. در این حالت برای پیشگیری از مشکلات آتی، مستأجر باید یک اظهارنامه برای موجر یا نماینده او ارسال کند و از او بخواهد که ملک خود را تحویل بگیرد. چنانچه در مدت 5 روز از زمان ابلاغ اظهارنامه، مالک حاضر نشود ملک را تحویل بگیرد، مستأجر باید با مراجعه به دادگاه محل ملک، حکم تخلیه کامل را تأمین دلیل کند و کلید ملک را به دادگاه تحویل بدهد.

جرم مزاحمت ملکی

 تفاوت دعوای خلع ید و دعوای دستور تخلیه

پیش از این به صورت مفصل درباره دعوای خلع ید با شما صحبت کرده‌ایم. در پرونده خلع ید، خواهان پرونده نیازی به داشتن قرارداد بین خودشان و خوانده ندارند. در حقیقت در دعوای خلع ید، مالک مال غیرمنقول علیه فرد متصرف طرح دعوا می‌کند که بدون اجازه، ملکش را تصرف کرده‌اند؛ اما در دعوای دستور تخلیه در حالی است که بین خوانده و خواهان یک قرارداد و رابطه وجود دارد و شروع تصرف ملک توسط متصرف با اجازه مالک است؛ بنابراین دعوای میان مالک و مستأجر را نمی‌توان با خلع ید یکسان دانست.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وکیل ملکی

تفاوت دستور تخلیه و حکم تخلیه

اما حکم تخلیه با دستور تخلیه چه تفاوتی دارد؟ دستور تخلیه بعد از پایان زمان اجاره انجام می‌دهد؛ یعنی بعد از تمام شدن مدت اجاره درصورتی‌که مستأجر از تخلیه مال اجاره شده سرباز بزند، موجر می‌تواند درخواست دستور تخلیه را از مراجع رسیدگی صادر کند.

ماده 3 قانون روابط مالک و مستأجر که در سال 1376 مصوب شده است بیان می‌دارد:

 پس از انقضای مدت اجاره بنا به تقاضای موجر یا قائم‌مقام قانونی وی، تخلیه عین مستأجر در اجاره با سند رسمی‌ توسط دوایر اجرای ثبت ظرف یک هفته و در اجاره با سند عادی یک هفته پس از تقدیم تقاضای تخلیه به دستور مقام قضایی در مرجع قضایی توسط ضابطان قوه قضائیه انجام خواهد شد.

، زمانی که دعوای دستور تخلیه صادر شد، با شرایط یاد شده اجرا می‌شود، منتظر رسیدگی به اعتراض مستأجر نمی‌شود. درصورتی‌که مدت اجاره منقضی نشده باشد، بعد از تعیین زمان و رسیدگی کردن به آن، درصورتی‌که حق با موجر باشد و طبق قرارداد اجاره و قوانین حکم تخلیه صادر می‌شود. ولی درصورتی‌که فرد مدعی فسخ قرارداد در مدت قرارداد باشد، باید دادخواست فسخ قرارداد و صدور حکم تخلیه را به دادگاه عمومی ارائه کند.

دعوای تصرف عدوانی

مرجع صالح برای طرح دعوای دستور تخلیه

براساس بند ب ماده‌قانون شورای حل انتخاب که در سال 1394 تصویب شده است، رسیدگی به دعاوی مرتبط با تخلیه ملک به جز دعاوی مرتبط با سرقفلی و حق کسب و پیشه، بر عهده صلاحیت شورای حل اختلاف است.

دعوای تخلیه اماکن تجاری و سرقفلی در دادگاه عمومی مطرح می‌شود. همچنین براساس مقررات شورای حل اختلاف، در صورتی که طرح دعوا و درخواست تخلیه ملک، درصورتی‌که طرف دعوا سازمان‌ها، نهادهای دولتی و دوایر باشد، شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی ندارد و در این صورت دادگاه مرجع رسیدگی خواهد بود.

دستور تخلیه

شرایط دعوای دستور تخلیه

در مواردی که مستأجر براساس قررداد اجاره، مبلغی را به عنوان پول پیش به مستأجر داده، موجر وظیفه دارد برای آغاز رسیدگی به پرونده در دادگاه، تمام مبلغ فوق باید به حساب دادگستری تحویل داده شود و در زمان ارائه دادخواست، رسید این مبلغ را نیز ثبت کند. اگر حق نسبت به مالی مانند قبض آب و برق و … از طرف مالک مطرح باشد، مالک می‌تواند مال ودیعه را قبلاً توقیف کند و از مراجع ذی‌صلاح درخواست ضرر و زیان نماید.

تفاوت بیع و معاوضه

اجرت‌المثل

 اجرت‌المثل در امور ملکی چیست؟ چنانچه مستأجر با وجود مخالفت صاحب‌خانه، ملک را تصرف کند یا در تصرف خود نگه دارد، باید بابت این مدت تصرف، به مالک اجرت‌المثل بپردازد؛ بنابراین فردی که نسبت به تصرف ملک خود شکایت دارد، می‌تواند از دادگاه تقاضای مطالبه اجرت‌المثل کند.مطالبه اجرت‌المثل بستگی به چگونگی و شرایط قرارداد میان دو طرف دارد.

چنانچه طرفین قرارداد در توافق خود به پرداختن مبلغی به عنوان اجاره اشاره کرده باشند یعنی برای این مسئله توافقی شده باشد، براساس همان توافق اقدام می‌شود. در غیر این صورت با اتمام زمان اجاره و عدم اجاره مالک در ادامه دادن مدت تصرف، احکام تصرف صادر می‌شود .

خسارت به مورد اجاره

درصورتی‌که مالک مدعی شود که مستأجر خسارتی به مورد اجاره وارد کرده است یا اجاره‌بها را نپرداخته یا بدهی داشته باشد، مالک نمی‌تواند این مبلغ را از ودیعه‌ای که دست او ست بپردازد. بلکه باید با مراجعه به دادگاه یا شورای حل اختلاف و ارائه دادخواست جداگانه برای جبران خسارت اقدام کند

چک تخلیه

یکی از مواردی که در زمان اجاره دادن یک مکان انجام می‌شود، دریافت چک تخلیه از مستأجر توسط مالک است.البته باید بگویید که این مسئله در قانون نه تائید شده و نه ممنوع شده است؛ اما چنانچه موارد قانونی رعایت شده باشد و قرارداد اصولی و درست تنظیم‌شده باشد، وجود چک تخلیه به مالک کمک می‌کند که در موعد مقرر به مالک کمک کند تا بتواند برای تخلیه منزل خود سریع‌تر به نتیجه برسد.

تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما

شماره تلفن‌های ۰۹۱۵۵۰۴۶۹۰۹ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

سلام ممنونم به دردم خورد

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.