سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

صیغه 99 ساله با عقد دائم چه تفاوتهایی دارد؟

آیا درباره صیغه 99 ساله شنیده‌اید؟ صیغه 99 ساله چه تفاوتی با عقد و ازدواج دائم دارد؟ چرا افراد به جای عقد دائم، به صیغه 99 ساله اقدام می‌کنند؟ باید بگوییم که صیغه نودونه‌ساله یک نوع صیغه است و تمام قواعد و قوانین مربوط به صیغه شامل حال آنها می‌شود. به‌عنوان مثال زنی که صیغه شده باشد مهریه و نفقه دارد اما از شوهر ارث نمیبرد.

همچنین نفقه در ازدواج موقت اجباری نیست مگر اینکه زن و شوهر در زمان عقد بر سر این مسئله توافق کرده باشند و مرد این وظیفه را بپذیرد. البته این که زن صیغه شده از شوهر خود ارث نمیبرد و شوهر از او ارث نمیبرد به این معنا نیست که فرزند حاصل از این پیوند نیز ارثی نمیبرد. بلکه فرزند از پدر و مادر قانونی و شرعی خود ارث میبرد خواه این ازدواج از طریق صیغه باشد یا دائم.

عقد موقت

در قوانین شرع اسلام درباره ازدواج و عقد دائم، نوع دیگری از عقد مشخص‌شده است که به‌عنوان عقد موقت یا صیغه شناخته می‌شود. از ویژگی‌های این نوع عقد مشخص کردن مدت‌زمان در آن است؛ یعنی زن و مرد برای مدتی مشخص با یکدیگر عقد می‌کنند و پس از اتمام این مدت عقد خود به خود باطل می‌شود؛ بنابراین اگر زن‌وشوهری برای یک ماه عقد موقت کرده باشند، پس از این مدت دیگر به یکدیگر محرم نیستند مگر اینکه دوباره عقد کنند و مرد مهریه‌ای دوباره بپردازد که باید آن را بلافاصله در زمان عقد پرداخت کند. حالا بیایید ببینیم صیغه نودونه‌ساله چیست و چه شرایطی دارد.

شرایط صیغه 99 ساله

ماده 1075 قانون مدنی چنین بیان می‌کند:

نكاح‌ وقتي‌ منقطع‌ یا موقت است‌ كه‌ براي‌ مدت‌ معينی‌ بین زوجین واقع‌ ‌شده ‌باشد.

بنابراین قانون در زمان خواندن صیغه عقد موقت، باید به‌طور دقیق میزان مهریه و مدت عقد مشخص باشد. چه این مدت به ساعت باشد یا به ماه یا سال.

همچنین در ماده 1076 قانون مدنی درباره صیغه این‌طور بیان شده است:

مدت‌ نكاح‌ منقطع‌ بايد کاملاً معين‌ شود

یعنی مدت عقد باید بدون هیچ ابهامی مشخص و معین باشد. حتی اگر این زمان به ساعت باشد یا طولانی باشد مثلاً سی سال

همان‌طور که دیدید در قانون هیچ منعی برای صیغه 99 ساله وجود ندارد؛ بنابراین مطابق متن قانون مدت شروع و پایان صیغه باید کاملاً مشخص باشد.

نکته: اگر در زمان انجام صیغه 99 ساله و صیغه موقت، مدت‌زمان صیغه مشخص شود اما اول و آخر آن تعیین نگردد، مثلاً بگویند صیغه دوساله اما نگویند ابتدای آنچه زمانی است، زمان خوانده شدن صیغه عقد به‌عنوان ابتدای آن محسوب می‌شود.

صیغه 99 ساله
برای مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

شرایط قانونی صیغه 99 ساله

در زمینه صیغه 99 ساله یک سری احکام و شرایط مشخص‌شده است. بعضی از این موارد عبارت‌اند از:

  •  بر اساس اعتقاد برخی از فقها، چنانچه مدت صیغه از طول عمر یک انسان بلندتر باشد، این ازدواج تبدیل به عقد دائم می‌شود ؛ بنابراین در صیغه 99 ساله فرد از شوهر ارث می‌برد، از ماترک سهم می‌برد و می‌تواند برای نفقۀ معوقه دادخواست بدهد.
  • در این نوع از عقد، دو طرف می‌توانند زمان عقد را تمدید کنند همچنین مرد می‌تواند مدت صیغه را ببخشد و ازدواج را به پایان برساند.
  • دو طرف می‌توانند پس از پایان مدت ازدواج مجدد، آن را به ازدواج دائم تبدیل کند.
  • در ازدواج موقت در زمان انجام عقد، باید برای زن مهریه مشخص شود و این مهریه باید پرداخت شود. در غیر این صورت عقد درست نخواهد بود.در این نوع از ازدواج حتی اگر زن و مرد رابطه جنسی نداشته باشند، واجب است که مرد تمام مبلغ مهریه را پرداخت کند. اگر میان زن و مرد رابطه جنسی انجام نشود و مدتی از زمان عقد مانده باشد، مرد می‌تواند آن مدت را به زن ببخشد ولی باید نصف مهریه را به زن بپردازد.
  • در عقد موقت زوجین می‌توانند خودشان صیغه را بخوانند و مدت عقد و مقدار مهریه را تعیین کنند.
  • در این نوع از عقد نفقه به شرطی به زن تعلق می‌گیرد که درباره آن توافق کرده باشند؛ یعنی در زمان عقد مشخص کرده باشند که مرد باید نفقه‌ای را به مبلغی معین به زن بپردازد . درصورتی‌که مرد این نفقه را پرداخت نکند، زن می‌تواند از طریق دادگاه حکم الزام به پرداخت نفقه دریافت کند.
  • در ازدواج موقت فرقی نمی‌کند که عقد یک‌ساله باشد یا 99 ساله، زن از شوهر خود ارث نمی‌برد؛ اما چنانچه فرزندی از این ازدواج ایجاد شود، این فرزند از مادر و پدر خود ارث می‌برد.
  • در ازدواج موقت طلاق امکان‌پذیر نیست/ البته زن و مرد می‌توانند عقد موقت را به پایان برسانند؛ یعنی مرد می‌تواند مدت عقد را به پایان ببرد یا زمان عقد را ببخشد. یا اینکه اگر زن از طرف مرد وکالت در بذل مدت داشته باشد، مدت را از طرف او بذل کند.
وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

حضانت فرزند متولدشده در عقد موقت

فرزندی که از عقد موقت میان زن و مردی حاصل می‌شود، در صورت جدایی والدین تحت سرپرستی چه کسی خواهد بود.؟

مطابق قانون سرپرستی کودک تا 7 سالگی با مادر است. بعد از آن پدر سرپرست او خواهد بود و کودک می‌تواند پس از بلوغ تصمیم بگیرد که با کدام طرف زندگی کند؛ اما در تمام این مدت مخارج فرزند بر عهده پدر خواهد بود و پدر موظف به پرداخت کلیه هزینه‌های فرزند خود می‌باشد. چه فرزند پیش مادرش زندگی کند و چه پیش پدرش باشد.

عقد موقت
برای انجام مشاوره آنلاین حقوقی کلیک کنید.
وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

ثبت صیغه

در قانون مدنی مشخص‌شده است که زن و مرد می‌توانند خودشان صیغه عقد موقت را بخوانند و نیازی نیست که حتماً آن صیغه در دفتر ازدواج ثبت شود و صیغه نامه گرفته شود؛ اما در صیغه 99 ساله، در صورت وجود یک سری شرایط، ثبت صیغه لازم است.

  1. اگر زوجه باردار شد.
  2. در صورت توافق دو طرف در زمان عقد که عقد باید ثبت شود.
  3. در صورت وجود شرط ضمن عقد مانند شرط انفاق به زن

در صیغه بلندمدت اگر عقد میان طرفین در دفترخانه ثبت شده باشد، زن می‌تواند با داشتن همان صیغه نامه برای اثبات نسب فرزند یا مهریه‌یا موارد دیگر اقدام کند و ادعایش را ثابت کند؛ بنابراین برای زنان لازم و واجب است که صیغه را ثبت نمایند تا بعدها به مشکل برخورد نکنند و بتوانند مشکل خود را به صورت قانونی پیگیری کنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ازدواج موقت 99 ساله، می‌توانید به گروه تلگرامی موسسه حقوقی مهر آرتا نوین مراجعه کنید و پرسش‌های حقوقی خود را با کارشناسان مجموعه در میان بگذارید.

آشنایی با خدمات وکیل در مشهد:

وکیل کیفری در مشهد – راهنمای شما در مسائل جنایی و کیفری

وکیل خانواده در مشهد-مددکار شما در مشکلات خانوادگی

وکیل طلاق در مشهد- پشتیبان شما در مسائل مرتبط با طلاق و حضانت و مهریه

وکیل مواد مخدر در مشهد- حامی شما در جرائم مواد مخدر

وکیل آنلاین در مشهد- پاسخگوی حقوقی ۲۴ ساعته

مشاور حقوقی مشهد -مشاور و پشتیبان شما در تمام مسائل حقوقی

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
5 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

همه‌ی بندهای قوانینی که نوشتین در تضاد هم هستند
یعنی چی در بند اول گفتین صیقه نود ونه ساله مثل داءم وشرایط دام رو میگیره یعنی هم ارث میبره هم نفقه
بعد در بند پایین میگین هیچ فرقی بین صیقه نود ساله با یک ساله نیست وزن ارث نمی‌بره
یا اینکه اگه رابطه داشته باشن یا نداشته باشن مرد باید تمام مهریه رو پرداخت کنه
ولی پایین نوشتین نصفش رو باید پرداخت کنه
خودتون میفهمین به چی چطور میتونید استدلال داشته باشین

سلام
ممنون از نکاتی که فرمودید بررسی می شود

سلام و درود
در قرآن و احکام نوشته که زن و مرد میتونن خودشون بین خودشون صیغه بخونن؛ باز هم رابطه بینشون حلال هست و مشکلی نداره.
حالا ی سوال پیش میاد
چرا با وجود حلال بودن و بدون مشکل بودن
چرا مورد قبول هیچ کس نیس؟

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.