درباره استرداد ثمن معامله چه میدانید؟ در چه شرایطی باید ثمن معامله مسترد شود؟ استرداد ثمن معامله در چه معاملاتی رخ میدهد؟ دلیل استرداد ثمن معامله چیست؟ نقش وکیل ملکی در این موارد چه خواهد بود؟ در این مقاله همراه ما باشید.
تعریف ثمن و استرداد ثمن معامله
ثمن معامله: ثمن معامله به معنای مبلغی است که در قبال کالا، خدمات، دارایی یا حقوقی که در معامله موردبحث قرار میگیرد، پرداخت میشود؛ به عبارت دیگر، ثمن معامله معمولاً مبلغ پولی است که فروشنده دریافت میکند و خریدار برای خرید کالا، خدمات و یا حقوقی پرداخت میکند. قیمت معامله ممکن است مستقیماً تعیین شود یا بر اساس توافق و تعامل بین فروشنده و خریدار مشخص گردد.

چرا استرداد ثمن معامله اتفاق میافتد؟
در معاملههای ملکی این امکان وجود دارد که اختلافاتی ایجاد شود، مسائلی که میتواند موجب بیاعتمادی طرفین معامله به یکدیگر شود و به هر دلیلی فروشنده یا خریدار معامله را برهم بزنند. معمولاً استرداد ثمن معامله وقتی اتفاق میافتد که یکی از طرفین معامله قصد کلاهبرداری داشته باشد یا اینکه معامله از ابتدا باطل بوده باشد و یکی از طرفین معامله از آن اطلاع نداشته باشد. در بیشتر مواقع خریدار به دلیل نگرانی بیشتری که در معامله دارد و عدم آگاهی از وضعیت ملک، اقدام به فسخ معامله میکند.
به عنوان مثال خریدار متوجه میشود که ملک خریداری شده در طرح قرار دارد یا شهرداری اصلاحی برای آن قائل شده، یا اینکه سند ملک ششدانگ نیست و مشاعاتی دارد و او ممکن است در آینده برای فروش مشاعات دچار مشکل شود بنابراین معامله را فسخ میکند. در برخی موارد فروشنده حاضر به قبول این عمل نیست و خریدار باید دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک را تنظیم کرده به دادگاه ارائه کند. یا اینکه با گرفتن اقرارنامه فروش ملک، از همان اول معامله در دفترخانه اسناد رسمی، مدرک مناسبی برای خود داشته باشد.
تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما
شماره تلفنهای ۰۹۱۵۵۰۴۶۹۰۹ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱
راهحل این مشکل چیست؟
معاملههای املاک یکی از مسائلی است که نیاز به آگاهی درست از قوانین دارد. هر مشکل حقوقی راهحل خاص خود را دارد. به همین دلیل اگر میخواهید که پس از یک معامله سالها درگیر پروندههای کیفری و حقوقی نشوید، هتر است از همان ابتدا با یک وکیل ملکی مشورت کنید. وکیل به شما کمک میکند که برای پیگیری حقوقی دعوای احتمالی برای طرف مقابلتان اظهارنامه بفرستید. بعد در دادگاه اقامۀ دعوا کنید. وکیل به شما کمک میکند که دادخواست و لایحه قانونی مناسبی را تنظیم کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را از پرونده خود بگیرید.
در موارد زیادی این احتمال وجود دارد که خریدار در زمان معامله تمام ثمن معامله یا بخشی از آن را توسط خریدار پرداخت شده باشد. درصورتیکه به هر دلیلی معامله باطل یا فسخ شود، خریدار میتواند با ارائه کردن دادخواست، تقاضای استرداد ثمن را بنماید.
بیشتر بخوانید:

دعوای استرداد ثمن معامله
زمانی که به هر دلیلی مشخص شود که این معامله کاملاً نادرست است یا فروشنده به هر دلیلی در معامله خود صادق نباشد، خریدار از معامله پشیمان میشود. فرد برای آنکه برای پیگیری حقوق خود روند درستی را پیش رو قرار دهد باید اول به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و اظهارنامهای را برای فروشنده ارسال نماید. در اظهارنامه به فروشنده 10 روز مهلت میدهد تا وجه معامله را برگرداند. به این دعوا، دعوای استرداد ثمن معامله گفته میشود.
این احتمال وجود دارد که فروشنده یک اظهارنامه بگیرد ولی به آن اهمیتی ندهد. یا اینکه هدف او آزار دادن خریدار باشد. یا اینکه پولی را که در زمان معامله از مشتری گرفته خرج کرده و در آن لحظه توان پس دادن پول خریدار را ندارد. در این صورت خریدار باید چه کار کند؟
خریدار باید دوباره به دفتر خدمات الکترونیک مراجعه کنند و این دفعه اقدام به تنظیم دادخواست استرداد ثمن معامله کند. همچنین باید اظهارنامهای که قبلاً برای فروشنده فرستاده را همراه سایر مدارک معامله به این دادخواست پیوست کند.

محل اقامتگاه و تأثیر آن در پیگیری پرونده
درصورتیکه محل اقامت طرفین به عنوان خواهان و خوانده در یک محدوده نباشد، مثلا در یک نقطه شهر ساکن نباشند یا اصلاً در یک شهر نباشند. خریدار باید به دادگاه محل اقامت فروشنده مراجعت کنند. این دعوا یک دعوای حقوقی منقول میباشد.
در آن دسته از دعاوی که مال موضوع دعوا منقول باشد مثلاً پول نقد، محل طرح دعوا ، محل اقامت خوانده میباشد اما درصورتیکه در دعاوی مال غیرمنقول یعنی زمین، خانه و آپارتمان باشد، خواهان باید در جایی اقامۀ دعوا کند که مال غیرمنقول در آن قرار دارد.
دادخواست استرداد ثمن معامله و مطالبه خسارت ثمن
این امکان وجود دارد که ملک مورد معامله از ابتدا به فرد دیگری به جز فروشنده تعلق داشته باشد یعنی فروشنده صاحب ملک نیست و به اصطلاح فضول است؛ بنابراین خریدار در جریان اقامۀ دعوای استرداد ثمن معامله ، میتواند برای دریافت قیمت معامله از دادگاه کمک بخواهد. البته مشروط بر اینکه او از این مسئله ناآگاه بوده باشد.
ماده ۳۶۶ قانون مدنی
هرگاه کسی به بیع فاسد، مالی را قبض کند، باید آن را به صاحبش رد کند و اگر تلف یا ناقص شود، ضامن عین و منافع آن خواهد بود.
ماده ۳۹۱ قانون مدنی
در صورت مستحق للغیر بر آمدن کل یا بعض از مبیع، بایع باید ثمن مبیع را مسترد دارد؛ و در صورت جهل موکل به وجود فساد، بایع باید از عهده غرامات وارده بر موکل نیز بر آید.
تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما
شماره تلفنهای ۰۹۱۵۵۰۴۶۹۰۹ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱