سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

جرم توهین به دیگران چیست و چه مجازاتی دارد؟ وکیل کیفری در مشهد

جرم توهین به دیگران چیست و مجازات آن در قانون چطور مشخص‌شده است؟ توهین در حقیقت نسبت دادن یک امر دروغ به قصد خفت دادن و خجالت دادن طرف مقابل است. برای این جرم بسته به نوع توهین انجام گرفته مجازات مشخص می‌شود. چنانچه فردی چهارچوب اخلاقی را زیر پا بگذارد و به قصد تحقیر دیگری او را تحقیر کند یا به او ناسزا بدهد مرتکب جرم شده است و می‌تواند مجازات شود.

کافی است تا فرد شاکی، شکایت‌نامه‌ای تنظیم کند و با استناد به مواد 608 و 609 قانون مجازات اسلامی درخواست پیگیری قانونی نماید. سپس باید شکایت‌نامه خود را برای ارسال به دادسرا، در دفتر خدمات قضایی ثبت کند.

جرم توهین به دیگری چیست؟

یکی از مواردی که در قانون به آن تأکید شده است احترام گذاشتن به جان و مال و آبروی افراد است.توهین کردن به افراد در حضور دیگران و جمع آسیب به اعتبار و آبروی فرد است. بنابر قانون اسلام در قانون کشور ما آسیب رساندن به جان و مال و آبروی افراد جرم محسوب می‌شود و برای آن مجازات مشخص‌شده است.

چنانچه کسی به هر نحوی به جان دیگری آسیب برساند و سبب قتل گردد، به قصاص و پرداخت دیه محکوم  می‌شود یا اگر فردی مالی را بدزدد، ممکن است به زندان و حتی حد سرقت محکوم شود. به همین نسبت چنانچه فردی به آبروی دیگران صدمه بزند، آنها را خوار کند، موجب تحقیر آن‌ها گردد مرتکب جرم شده  است و توهین و فحاشی جزء جرائم مهم نسبت به اشخاص حقوقی است. ما در این مقاله درباره جرم توهین و پیگیری آن با شما گفتگو خواهیم کرد.

عناصر قانونی جرم توهین نسبت به دیگران

ماده 608قانون مجازات اسلامی درباره توهین عادی و ماده 609 این قانون درباره توهین مشدد می‌باشد.

توهین عادی توهینی است که به افراد عادی انجام می‌شود؛ اما توهین مشدد توهینی است که به اشخاص حقوقی، سران کشور، رئیس جمهور، وزیران، قاضیان، اعضای دیوان محاسبات و کارکنان شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها، معاونان رئیس سه قوه، رئیس سه قوه و … انجام می‌شود. همچنین توهین به زنان و کودکان در مکان‌های عمومی نیز جرم محسوب می‌شود.

برای مشاوره حقوقی حضوری یا تلفنی با یکی از همکاران مجموعه کلیک کنید.

عنصر مادی جرم توهین نسبت به دیگران

عنصر مادی جرم توهین از طریق رفتارهای مجرمانه می‌باشد. حال اگر انجام یا عدم انجام یک کار اهانت‌آمیز باشد میگویند توهین محقق شده است؛ مانند فحش دادن، هل دادن و … درگیری های مختلف خیابانی که منجر به فحاشی و افترا می شود نیز از این دست موارد محسوب می گردد.

عنصر روانی جرم توهین

بخش معنوی یا روانی جرم توهین افکار و رفتار ذهنی است که قبل از انجام جرم یا در زمان انجام آن فرد را به سمت جرم سوق می‌دهد؛ مثلا قصد و نیت فرد این باشد که به طرف مقابل اهانت کند یا او را خار کند. البته از دیدگاه حقوقی بین جرم توهین با قذف شباهت‌هایی وجود دارد اما از دیدگاه مجازات مثل هم نیستند.

بهترین وکلای مشهد

مجازات جرم توهین

در قانون مجازات جرم توهین دو نوع است. توهین ساده و توهین مشدد. در این بخش می‌خواهیم میزان مجازات مشخص‌شده برای هرکدام از این دو نوع توهین را بیان کنیم.

توهین ساده: مطابق ماده 608 قانون مجازات اسلامی مرتکب این جرم به مجازات تا 74 ضربه شلاق محکوم می‌شود و یا از پنجاه هزار تومان تا یک میلیون ریال مجازات نقدی شامل حال او خواهد شد.

اما در زمینه توهین مشدد که توهین به سران کشور و اشخاص حقوقی است مطابق ماده 609 قانون مجازات اسلامی مجازات مرتکب آن از سه تا شش ماه حبس یا 74 ضربه شلاق و یا بین پنجاه هزار ریال تا یک میلیون ریال جریمه نقدی می‌باشد.

البته باید بدانید توهین یک جرم حق‌الناسی است؛ بنابراین مجازات آن قابل‌گذشت است و چنانچه شاکی یا از شکایت خود صرفه نظر کند یا در هر مرحله از رسیدگی نسبت به متهم گذشت نماید، پرونده مختومه می‌گردد.

برای مطالعۀ بیشتر:
لواط چیست و چه مجازاتی برای آن مشخص شده است؟

قتل چیست و چه مجازاتی برای آن مشخص شده است؟

نحوۀ رسیدگی و شکایت از جرم توهین

اگر کسی بخواهد از دیگری به جرم توهین شکایت کند باید چه مراحلی را طی کند؟

مراحل شکایت از جرم توهین به این شرح است:

  1. تنظیم شکایت‌نامه در دفتر خدمات قضایی و ارسال آن برای دادسرا
  2. ارسال پرونده به  دادسرا و بررسی پرونده توسط دادسرا
  3. چنانچه نظر دادسرا بر جرم توهین بود، قرار جلب توسط دادرسی صادر می‌شود و بعد از تائید دادستان کیفرخواست صادر می‌گردد.
  4. وقت رسیدگی در دادگاه مشخص می‌شود و از طریق سامانۀ ثنا به دو طرف پرونده اطلاع داده می‌شود.
  5. بررسی پرونده در جلسات دادگاه و رسیدگی قاضی به صحبت‌های شاکی و مشتکی‌عنه و در صورت تائید ارتکاب جرم توهین توسط متهم، حکم محکومیت فرد صادر می‌شود.
  6. حکم محکومیت طی 20 روز در دادگاه تجدیدنظر استان قابل تجدیدنظرخواهی است و رأی دادگاه تجدیدنظر نهایی و قطعی می‌باشد.

سامانه حقوقی عدلاک

در هر پرونده حقوقی مشورت گرفتن از یک فرد متخصص اولین و بهترین راه‌حل است. تیم حقوقی موسسه مهر آرتا نوین باسابقه‌ی فعالیت در تمام زمینه‌های حقوقی پاسخگوی سؤالات شما عزیزان در موارد حقوقی خواهند بود. شما همچنین می‌توانید با ورود به گروه تلگرامی ما مسائل خود را مستقیماً با وکلای مجموعه مطرح نمایید. برای ورود به گروه کلیک کنید.

چند سؤال مهم درباره جرم توهین

چرا توهین به دیگران جرم است؟

توهین در حقیقت نسبت دادن یک دروغ به فرد دیگر یا  استفاده از الفاظ تحقیرآمیز و توهین‌آمیز به فرد دیگری است.

مجازات جرم توهین چیست؟

مجازات جرم توهین با توجه به نوع توهین مشخص می‌شود. اگر توهین ساده باشد مجازات آن تا 74 ضربه شلاق و بین پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جریمه نقدی است؛ اما مجازات توهین مشدد از سه تا شش ماه حبس و یا تا 74 ضربه شلاق و همین میزان جریمه نقدی می‌باشد. البته جرم توهین قابل‌بخشش است و در صورت جلب رضایت شاکی، پرونده مختومه می‌گردد.

وکیل کیفری در مشهد

توهین به دیگران جرمی اجتماعی است که با آبرو و اعتبار افراد سر وکار دارد بنابراین فرد می تواند به سادگی از توهین کننده شکایت کند و در صورت اثبات ادعای خود،با حکم قاضی متهم را به مجازات قانونی 74 ضربه شلاق یا جریمه نقدی مجازات کند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

هرکاری عشقمون می کنیم قتل نکردیم که

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.